'Wilde' ijsberen wonen in Rhenen

De succesvolle BBC-documentaire Frozen Planet blijkt niet helemaal aan de Noordpool en de Zuidpol te zijn gefilmd. Deels gebeurde dat in Nederland. Het team van David Attenborough heeft beelden van een ijsbeermoeder met haar pasgeboren jongen niet opgenomen in een grot in het Arctisch gebied, maar in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Sinds begin november stond er al een filmpje hierover op de website van de BBC, maar daar is nu ophef over ontstaan. John Whittingdale, voorzitter van de mediacommissie in het Lagerhuis, betreurt in The Daily Mail dat kijkers zijn misleid. De BBC verdedigt zich door te stellen dat deze beelden niet anders te verkrijgen waren. „De ijsbeermoeder zou de makers hebben aangevallen of haar jongen verlaten hebben.”

Bijna twee jaar geleden werden de beelden opgenomen in Ouwehands Dierenpark. Dirk-Jan van der Kolk, manager dierverzorging, is verrast over de ophef: „Elk kwartaal krijgen we wel dit soort verzoeken binnen. Het is nauwelijks mogelijk om zulke geboortes in het wild te filmen.” Voor de documentaire, op de Nederlandse televisie te zien bij de EO, werd het kraamhok aangepast. Op kosten van de BBC werd het hok wit geverfd en voorzien een soort nepsneeuw. „Zolang de dieren er geen last hebben is dat geen probleem. Het hok oogt nu als een grot. Dat hebben we zo gelaten, want het is wel mooi voor de dieren en bezoekers.”

Van der Kolk verdenkt andere media van jaloezie. „De BBC maakt prachtige documentaires, waar 0,01 procent nep van is. Het is dan wel heel flauw om daar over te vallen.”