En de Sportman en Sportvrouw van het jaar zijn…

De sporters komen aan in Den Haag om het Sportgala 2011 bij te wonen. Screenshot NOS

Gisteravond werden in Den Haag de jaarlijkse prijzen voor Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van het jaar uitgereikt. Lees terug wie er hebben gewonnen.

Ranomi Kromowidjojo is in Den Haag Sportvrouw van het jaar geworden. De zwemster troefde schaatsster Ireen Wüst en Marianne Vos af. Kromowidjojo won dit jaar als lid van de estafetteploeg goud op 4×100 meter vrije slag op het WK langebaan. Daar won ze ook zilver op de 50 meter vrije slag en brons op de 100 meter vrij. Vorig jaar won Nicolien Sauerbreij de prijs.

Turner Epke Zonderland is verkozen tot Sportman van het jaar. Zijn medesporters verkozen de Europees kampioen op de rekstok boven schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong. Voor Zonderland was het zijn tweede uitverkiezing tot beste sporter. In 2009 kreeg hij de Jaap Eden ook al eens. Vorig jaar ging de prijs naar schaatser Mark Tuitert.

Gehandicapte sporter van het jaar werd de geboren Fransman Thierry Schmitter. De zeiler, die onder meer wereldkampioen werd in de 2.4mR-klasse, versloeg rolstoeltennissers Maikel Scheffers en Esther Vergeer. Vergeer was Schmitters voorganger als ontvanger van de prijs. Zij was in 2002, 2003, 2005 en 2008 ook al de beste gehandicapte sporter van Nederland.

De Nederlandse honkbalploeg is Sportploeg van het jaar geworden. De wereldkampioenen werden verkozen boven de shorttrackschaatssters en de estafettezwemsters. Het is voor het eerst sinds de prijs in 1968 in het leven is geroepen dat een honkbalploeg de prijs krijgt. Eerder was bondscoach Brian Farley al geëerd al beste coach van 2011.

De beste coach van 2011 werd Brian Farley. De bondscoach van de honkbalploeg die in Panama verrassend de wereldtitel won hield zwemcoach Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen achter zich. Farley volgt twee voetbaltrainers op. Vorig jaar was bondscoach Bert van Marwijk de beste, het jaar daarvoor won Louis van Gaal de trofee.

Edwin van der Sar werd geëerd met de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs. De oud-doelman van Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United zwaaide deze zomer af. In 2008 had hij al afscheid genomen van het Nederlands elftal. Van der Sar, die twee keer de Champions League won, kreeg de prijs uit handen van de vorige winnaar Pieter van den Hoogenband.

Atlete Dafne Schippers ontving de Young Talent Award uit handen van wielrenner Johnny Hoogerland. Schippers maakte de afgelopen jaren furore als meerkampster en sprintster. Op het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu liep ze het 30 jaar oude Nederlands record op de 200 meter uit de boeken. Op de zevenkamp werd ze Europees jeugdkampioene. Ze veroverde in 2011 bovendien drie nationale titels.

Gers Pardoel brengt een ode aan Johnny Hoogerland

De winnaars praten na met Dione de Graaff

Nog wat rode loper beelden

    • Marije Willems