Wat schieten we op met 'Durban'?

A man dressed in a tree outfit holds a fake U.S. dollar note as he protests during a climate change conference in the city of Durban, South Africa, Thursday, Dec 8, 2011. The head of the group of developing countries says the outcome of U.N. climate negotiations boils down to whether the two-tiered system of rich and poor countries should continue, or whether all nations should be treated more equally. (AP Photo/Schalk van Zuydam)
A man dressed in a tree outfit holds a fake U.S. dollar note as he protests during a climate change conference in the city of Durban, South Africa, Thursday, Dec 8, 2011. The head of the group of developing countries says the outcome of U.N. climate negotiations boils down to whether the two-tiered system of rich and poor countries should continue, or whether all nations should be treated more equally. (AP Photo/Schalk van Zuydam) AP

Op de klimaattop in Durban zijn de landen het zondag op de valreep eens geworden. Ondanks berichten over een ‘matig’ resultaat is de top zeker niet mislukt. De deelnemers zijn het er niet alleen over eens dat er een bindend verdrag moet komen. Ook zullen voor het eerst ontwikkelingslanden verplichtingen op zich moeten nemen.

Maar voor het bereiken van een nieuw klimaatverdrag is de positie van de Verenigde Staten erg belangrijk. Winnen de Republikeinen de aankomende presidentsverkiezingen, dan is de kans op een akkoord gering. Blijft Obama president, dan zou hij weleens kunnen besluiten de geschiedenis in te gaan als de president die het klimaat heeft gered.

    • Paul Luttikhuis