VVD verwacht dat ook PVV nieuwe maatregelen steunt

Den Haag : 21 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. VVD-fractievoorzitter Stef Blok. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 21 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. VVD-fractievoorzitter Stef Blok. foto © Roel Rozenburg Stef Blok verwacht dat PVV-leider Wilders net als zijn partij achter de benodigde bezuinigingen gaat staan. Foto Roel Rozenburg

Ondanks dat PVV-leider Wilders de uitspraken van minister De Jager over onvermijdelijke bezuinigingen openlijk in twijfel trekt, verwacht VVD-fractievoorzitter Stef Blok dat hij zich wel achter de te nemen maatregelen zal scharen.

Tegenover de NOS benadrukt Geert Wilders niet alleen dat er wat hem betreft niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek, maar vraagt zich daarnaast hardop af of er wel extra bezuinigd moet worden, laat NOS-verslaggever Dominique van der Heyde weten op Twitter.

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Wilders: eerst maar eend zien óf we wel moeten bezuinigen, of dat wel verstandig is. Loodzware onderhandelingen

Volgens onze politiek verslaggever Herman Staal meldt Stef Blok dat hij zich daar weinig zorgen over maakt:

“Uiteindelijk verwacht ik dat ook Wilders zijn handtekening onder de benodigde maatregelen zet.”

De VVD fractieleider benadrukt dat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek voor hem onbespreekbaar is, net als voor Wilders. Volgens Blok neemt het kabinet wel andere maatregelen op de woningmarkt. Hij wees erop dat de overdrachtsbelasting verlaagd is van zes procent naar twee procent en dat scheefhuren al is aangepakt.

Wilders legt tegenover persbureau Novum uit waarom hij niks ziet in maatregelen die de hypotheekrenteaftrek raken: “Dat zou heel slecht zijn voor iedereen die een huis heeft, en voor de woningmarkt.” De PVV-leider wilde inhoudelijk niet vooruitlopen op bezuinigingen die nodig zijn, maar zei wel dat de onderhandelingen mogelijk “de lakmoesproef voor het kabinet worden”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders HANDEN AF VAN HYPOTHEEKRENTEAFTREK!!! http://t.co/mmJmWTwL

Hoe ingrijpend de nieuwe maatregelen zijn zal moeten blijken uit de ramingen verschijnen voor het jaar 2013 van het CPB. De Jager liet hierover vanochtend vallen dat alle mogelijkheden overwogen zullen worden: “Er zijn geen taboes”.

Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2012 op tot 4,1 procent. In het gedoog- en regeerakkoord heeft het kabinet afgesproken dat wanneer het begrotingstekort boven de 3,7 procent uitkomt, extra bezuinigingen nodig zijn. Nederland bevindt zich momenteel al in een recessie. De werkloosheid loopt op tot 475.000 mensen, wat neerkomt op ruim 5 procent van de beroepsbevolking.