VVD en PVV zijn kritisch over plan omroepfusies

Politici zien in de praktijk nog weinig terechtkomen van de fusieplannen van de publieke omroep. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer is kritisch over het fusieplan van de publieke omroepen. Met name VVD en PVV vrezen dat de zes omroepen die per 2016 willen samengaan niet werkelijk fuseren. „Van fusies in de ware zin lijkt geen sprake”, zei Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) gisteren in het debat over de mediabegroting. „In de plannen gaat het niet over minder kantoren of minder bestuurders.”

Mediawoordvoerder Martin Bosma (PVV) hekelde de identiteit van de omroepverenigingen. „Jarenlang hebben de omroepen ons er van proberen te overtuigen dat zij allemaal een identiteit hebben, maar nu gaan ze gewoon samen. Want wat krijgen we nu: omroepen voor jonge socialisten, protestantse jongeren en Volendamse grachtengordelbewoners.” Bosma doelt op de fusieomroepen VARA/ BNN, KRO/NCRV en TROS/AVRO.

De VVD wil dat de dertien regionale zenders de ruimte krijgen op Nederland 3. Op die landelijke zender moeten zij onder meer ‘vensters’ kunnen uitzenden met regionale actualiteiten. Van Miltenburg klaagt dat zij nog geen enkele stap naar een regionale inrichting van Nederland 3 heeft gezien. „Sterker: de publieke omroep is juist bezig het profiel van Nederland 3 te versterken als experimentele zender voor jongeren.”

Van Miltenburg sluit niet uit dat de omroepbedrijven van de regionale zenders verdwijnen en dat alleen (onafhankelijke) redacties per provincies overblijven. „Wilt u dan alles onder de NOS brengen?” vroeg Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) aan Van Miltenburg. Zij vindt dat „helemaal geen gek idee”. Hoe de plannen precies worden uitgewerkt „interesseert me geen lor”, aldus Van Miltenburg. „Ik word er doorziek van dat wij hier alleen maar over stelsels praten en niet over kijkers.” (NRC)