VS 'ook na vertrek partner Irak'

De Verenigde Staten blijven een „solide en betrouwbare partner” van Irak, ook al zijn zeer binnenkort alle Amerikaanse militairen uit het land vertrokken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren verzekerd op een persconferentie in Washington, samen met de bezoekende Iraakse premier Nouri al-Maliki.

Bijna negen jaar na de invasie en de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein trekken de VS hun laatste militairen uit Irak terug. Maar „onze sterke aanwezigheid in het Midden-Oosten blijft”, zei Obama. „En de Verenigde Staten zullen nooit aarzelen bij de verdediging van onze bondgenoten, onze partners en onze belangen.” Hij onderstreepte ook dat „de soevereiniteit van Irak moet worden gerespecteerd”.

Dat was een nauwelijks verhulde waarschuwing aan Iraks buurland Iran, dat grote belangen in Irak heeft en het shi’itische geloof deelt met de Iraakse meerderheid.

Maliki, die zelf in ballingschap in Teheran heeft gewoond en goede relaties met Iran onderhoudt, zei dat Irak „andere landen niet toestaat zich te mengen in zijn zaken”.

Ook de kwestie-Syrië kwam ter sprake, waarover de VS en Irak van mening verschillen. Tot ergernis van Washington weigert Bagdad de sancties tegen het Syrische regime toe te passen waartoe de Arabische Liga heeft besloten. Bagdad is bang dat sunnitische fundamentalisten in Damascus aan de macht komen als president Assad valt. Dat kan de verhoudingen tussen shi’ieten en sunnieten in Irak weer op scherp zetten.

De VS wilden eigenlijk militairen in Irak houden om het Iraakse leger verder op te leiden. Maar de onderhandelingen liepen vast op de Amerikaanse eis van immuniteit van vervolging voor zijn militairen, die Irak weigerde in te willigen. (AP, Reuters)