Vrouwen zijn net zo exact

Waarom zijn er alleen mannelijke winnaars van de Fields Medal, de meest prestigieuze prijs in de wiskunde? Lawrence Summers, destijds president van Harvard University, beweerde in 2005 nog dat het aandeel van mannen in exacte vakken zo hoog was omdat zij in vergelijking met vrouwen van nature veel variabeler zijn in hun intellectuele vermogens. Je hebt kortom hele domme mannen, maar daarnaast ook zeer intelligente mannen. Vrouwen zijn gelijkmatiger, maar in de middenmoot, aldus Summers.

Die bewering van Summers slaat nergens op, concluderen wiskundige en informaticus Jonathan Kane en oncologe Janet Mertz van de University of Wisconsin. In het bijna militante artikel ‘Debunking myths about gender and mathematics performance’ dat gisteren online verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Notices of the American Mathematical Society bekeken de spreiding in wiskundevaardigheid bij jongens en meisjes in 86 landen. In Taiwan was die variatie bij jongens 1,31 groter. Maar in Marokko was die ratio 1,0 en in Tunesië sloeg de balans door naar de meisjes, met een ratio van 0,91. De verschillen moeten daarom worden toegeschreven aan aan „landspecifieke sociale factoren”. De veronderstelde seksekloof op het gebied van wiskunde bestaat niet, schrijven Kane en Mertz, het is een puur cultureel fenomeen.