VN: zeker 5.000 doden in Syrië

De Verenigde Naties hebben hun schatting van het aantal doden door overheidsgeweld in Syrië sinds half maart binnen tien dagen van 4.000 tot 5.000 verhoogd. De VN-mensenrechtenchef, Navi Pillay, bepleitte gisteren in de VN-Veiligheidsraad in New York dat het Syrische regime wordt doorverwezen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens mogelijke misdrijven tegen de menselijkheid.

Het dodental is een schatting, omdat de Syrische autoriteiten geen buitenlandse journalisten of andere onafhankelijke waarnemers toelaten. De VN krijgen hun cijfers met name via Syrische oppositiegroepen binnen en buiten het land, die de dodencijfers weer van plaatselijke activisten krijgen. De dodencijfers omvatten burgers, gedeserteerde militairen en agenten en militairen die zijn geëxecuteerd omdat ze weigerden op burgers te schieten, maar niet militairen die door de toenemend actieve oppositie-eenheden zijn gedood. Volgens het Syrische regime zijn meer dan 1.000 militairen en andere leden van de veiligheidsdiensten gedood door „gewapende extremistengroepen” onder de betogers.

Westerse ambassadeurs in de Veiligheidsraad toonden zich na de briefing door Pillay geschokt over wat ze hadden gehoord. De Franse ambassadeur, Gerard Arnaud, noemde het „schandalig dat de raad wegens verzet van sommige leden en onverschilligheid van anderen [...] niet in staat is geweest druk uit te oefenen op de Syrische autoriteiten”. Hij doelde daarbij op de mogelijkheid van VN-sancties.

Een veto van Rusland en China heeft tot dusverre zelfs een veroordeling van het Syrische bewind geblokkeerd. De Russische VN-ambassadeur, Vitali Tsjoerkin, zei gisteren dat hij ook bezorgd was over „de tragische ontwikkelingen in Syrië”, maar gaf geen aanwijzing dat Moskou zijn standpunt zal herzien.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ging vanochtend in de aanval en noemde de westerse opstelling ten opzichte van Syrië „immoreel”, omdat gewapende actie door oppositiegroepen wordt genegeerd. Op een persconferentie onderstreepte hij dat ultimata aan Damascus niet zullen helpen om de crisis te beëindigen.

De oppositie probeert intussen met een staking voor onbepaalde tijd de economische druk op het bewind te verzwaren. Ze hoopt dat de rijke middenklasse haar steun aan Assad zal opzeggen als de economie verder verslechtert. (Reuters, AP)