Verregaande bemoeienis? Welnee!

Er had meer bereikt kunnen worden in Uruzgan als de Kamer zich niet zo gedetailleerd met de missie bemoeid had.

Het is de conclusie van Instituut Clingendael, dat werkte in opdracht van hulporganisatie Cordaid. Volgens de onderzoekers heeft het angstvallig mijden van contact met omstreden krijgsheren contraproductief gewerkt. De Kamer eiste onder meer dat gouverneur Jan Mohammed Khan werd vervangen.

Maar een aantal hoge militairen die tussen 2006 en 2010 waren gelegerd in Uruzgan, zeggen dat er vanuit Den Haag helemaal geen verregaande bemoeienis is geweest. Zo zei generaal Ton van Loon: „Ik denk dat het goed is dat zo’n powerbroker niet meer ondersteuning krijgt dan strikt noodzakelijk.” Wel was af en toe een „realitycheck” nodig, omdat de ontwikkelingen in Afghanistan minder snel gingen dan de Tweede Kamer wilde. Dat zei kolonel Gerard Koot gisteren. Als voorbeeld noemde hij projecten om de positie van vrouwen te verbeteren. Den Haag eiste dat meteen meters werden gemaakt, maar zo snel kon dat niet.

De militairen hebben zich verbaasd over de discussie die in Nederland speelde over de vraag of het een wederopbouw- of vechtmissie was. „Dat heb ik nooit zo goed begrepen”, zegt Koot. Er valt namelijk geen onderscheid tussen te maken. „Je kunt alleen maar opbouwen als je alles tegelijk doet.” (Novum)