Verhagen: 2012 wordt een zwaar economisch jaar

Den Haag : 14 september 2010 CDA-onderhandelaars Verhagen en Bijleveld komen aan bij de Eerste Kamer voor de hervatting van de besprekingen van een rechts kabinet met VVD en PVV. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 14 september 2010 CDA-onderhandelaars Verhagen en Bijleveld komen aan bij de Eerste Kamer voor de hervatting van de besprekingen van een rechts kabinet met VVD en PVV. foto © Roel Rozenburg Verhagen: met deze vooruitzichten is de noodzaak van versterking van de economie groter dan ooit. Foto NRC / Roel Rozenburg

Volgens minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wordt 2012 een zwaar economisch jaar. Hij reageert daarmee op de sombere cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag presenteerde.

“We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken.”

Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2012 op tot 4,1 procent. In het gedoog- en regeerakkoord heeft het kabinet afgesproken dat wanneer het begrotingstekort boven de 3,7 procent uitkomt, extra bezuinigingen nodig zijn. Het kabinet zal een afweging maken op basis van de voorjaarsraming van het CPB.

Verhagen:

“Met deze vooruitzichten is de noodzaak van versterking van de economie groter dan ooit. Dat is de beste manier om mensen aan het werk te houden. We zullen moeten kijken naar maatregelen en hervormingen die niet alleen besparingen voor de schatkist opleveren, maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economisch zware tijd te komen.”

Nederland bevindt zich momenteel al in een recessie. De werkloosheid loopt op tot 475.000 mensen, wat neerkomt op ruim 5 procent van de beroepsbevolking.

Verhagen:

“Het signaal is helder, we moeten het vertrouwen herstellen in de Europese economie. De afspraken die we in Europa hebben gemaakt, moeten zo snel mogelijk worden uitgewerkt en uitgevoerd.”

    • Marije Willems