Van Congres aan senaat

„Geachte meneer de president”, zo begint de brief van elf Amerikaanse Congresleden aan de voorzitter van de Nederlandse senaat. In de brief roepen ze Nederland op ritueel slachten niet te verbieden.

Het zou de „godsdienstvrijheid van een miljoen moslims en 50.000 joden in Nederland onnodig beperken”. In de VS, zo staat in de brief die is te lezen op de opiniepagina van deze krant, is „ritueel slachten, indien correct uitgevoerd, net zo diervriendelijk als conventionele methodes”.

De Amerikanen uit het Huis van Afgevaardigden benadrukken in de ongebruikelijke brief dat Nederland – „ook al is dat waarschijnlijk de bedoeling niet” – tornt aan de godsdienstvrijheid door „de beschikbaarheid van religieus acceptabel voedsel voor joden en moslims te beperken”. De elf ondertekenaars zijn op één na Democraat. Carolyn Maloney (vertegenwoordigt delen van New York) en Henry Waxman (Los Angeles) zijn machtige politici. In Washington. En in Den Haag?

Brief Congresleden: pagina 15