Uitgelicht

Film

Christmas with the Kranks (Joe Roth, 2004, VS). Cynische kerstkomedie, gebaseerd op de roman Skipping Christmas van John Grisham. Tim Allen en Jamie Lee Curtis besluiten Kerstmis maar eens niet te vieren, dit tot ontsteltenis van de all-American buren o.l.v. Dan Aykroyd. RTL7, 20.30-22.20u.

Quand l’amour s’emmêle (Claire de la Rochefoucauld, 2010, F). Romantische komedie. Weduwnaar Gérard (Jean-Pierre Lorit) rijdt per ongeluk een deuk in de geparkeerde auto van gescheiden moeder Sophie (Emmanuelle Devos). Hij laat een briefje achter op de auto om later de schade te kunnen regelen. En terwijl zijn zoon Victor en haar dochter Louise elkaar op school tegenkomen en verliefd worden, ontwikkelt zich ook iets moois tussen beide ouders. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.30u.

The Grinch / How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000, VS). Bioscoophit naar kinderboek van Dr. Seuss vertoont Jim Carrey als groen, harig monster, verstoten door de Who’s, het volk dat woont in Whoville. Hij neemt wraak door het kerstfeest van die knaagdierachtige mensensoort te saboteren. De kleine Cindy Lou Who probeert vriendschap met het monster te sluiten.RTL7, 22.20-00.20u.

Heavenly Creatures (Peter Jackson, 1994, N-Z/D). De authentieke moord, in het repressieve Nieuw-Zeeland van de jaren vijftig, op een moeder door haar dochter en dier hartsvriendin, wordt door de regisseur van The Lord of the Rings bijna lichtvoetig en zwart-komisch in beeld gebracht. Debuut van Kate Winslet. BBC 1, 00.40-02.15u.

Informatief

De patat. Deel twee van culinaire reisserie waarin Jeroen Meus de geschiedenis van de aardappel en zijn rol in verscheidene landen nagaat. Vanavond Spanje. Dankzij de conquistadores uit dit land leerde Europa de aardappel kennen. De mannen wisten eerst echter niet wat ze zagen: een grillige knol die op een truffel leek en door de Inca’s met veel smaak werd gegeten. Samen met het geroofde goud en zilver uit de Nieuwe Wereld vond de aardappel zijn weg naar het Europese vasteland. Maar het duurde nog een hele tijd voor men de voordelen van de Amerikaanse knol leerde appreciëren. De tortilla zette de patata pas echt op de Spaanse menukaart.Canvas, 20.40-21.05u.

Close up: Jan Sluijters – schilderbeest. Jan Sluijters (1881-1957) liet zich in zijn jonge jaren inspireren door de grote avant-gardeschilders van rond 1900. Later vond hij zijn eigen stijl. Hij had een enorm plezier in het schilderen zelf en zijn kleurgebruik was uitbundig. In deze documentaire leidt Jan Rudolph de Lorm rond op de overzichtstentoonstelling in Singer Laren. Jacqueline de Raad vertelt over Sluijters’ oeuvre. Aan het woord komen ook Marte Röling en Rob Scholte, eigenaar van een verzameling politieke tekeningen en prenten van Sluijters.Ned.2, 22.55-23.50u.

Imagine... books – The last chapter? Is met de opkomst van het elektronische boek het laatste hoofdstuk aangebroken van het traditionele papieren boek? Alan Yentob discussieert met schrijvers Alan Bennett, Douglas Coupland, Ewan Morrison en Gary Shteyngart, uitgever Gail Rebuck (Random House), agent Ed Victor en bibliothecaresse Rachael Morrison, onder meer over de specifieke geur van sommige boeken.BBC 1, 23.35-00.40u.

Amusement

Ruben vs Sophie in L.A. Nieuwe programmaserie, waarin Ruben Nicolai en Sophie Hilbrand elkaar bestrijden in verschillende opdrachten als: wie maakt de meest spetterende actiefilm en wie is de beste rapper. Deze eerste aflevering staat in het teken van filmsterren. Ruben en Sophie gaan sterren imiteren, aan de slag als paparazzo en staan ergens langs een rode loper. Wie van hen kan het beste omgaan met sterren? Ned.3, 20.25-21.20u.

Death in paradise. Slotaflevering van achtdelige politieserie waarin de afstandelijke, immer in donker kostuum geklede Londense rechercheur DI Richard Poole (Ben Miller) tijdelijk gedetacheerd is op een Caraïbisch eiland – zeer tegen zijn zin, ondanks de aanwezigheid van de beeldschone en overduidelijk in hem geïnteresseerde agente Camille Bordey (Sara Martins).BBC 1, 22.00-23.00u.

Radio

Avondconcert. Registratie van concert op 17 november in de grote zaal van De Oosterpoort door het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik. Op het programma de wereldpremière van In the middle of everywhere van gitarist Steve Vai, het Derde Pianoconcert van Rachmaninov, met Hannes Minnaar, en Petroesjka (versie 1911) van Stravinsky. Daarna opnamen van 9 november uit Vredenburg. The Amsterdam Chamber Soloists spelen Phantasie Piano Quartet in F minor van Frank Bridge, Ravels Pianotrio, Trio a cordes van Rudolf Escher en het Pianokwartet nr 3 in c op 60 van Brahms.Radio 4, 20.02-23.00u.