uitgelicht

Later dit najaar - Uitzenddatum te bepalen De patat is een culinair reisprogramma over de aardappel, waarin chef Jeroen Meus op zoek gaat naar de geschiedenis van de patat en haar invloed op het dagelijkse leven in verschillende landen. Ruim de helft van alle Belgen eet dagelijks aardappelen. De Chinese regering doet grote inspanningen om de groente te promoten: de quasi droge aardappelteelt zou een perfect alternatief zijn voor de water verslindende rijstvelden. De internationale chipsmarkt brengt jaarlijks ongeveer 17 miljard dollar op. En in Peru staat het Internationaal Aardappelcentrum, waar ze geloven dat de patat hét middel is om de honger de wereld uit te helpen. De patat werd trouwens voor het eerst gecultiveerd in Peru. Daarna heeft hij stap voor stap de wereld veroverd. De Spaanse conquistadores vonden hem in de Andes en brachten hem mee naar huis. Ook onze Belgische trots, de friet, is uiteraard een product van de patat. In Ierland zorgde de patat eerst voor een grote bloei en daarna voor de teloorgang van het land. De patat toont hoe een ietwat banaal product de wereld heeft veranderd en de toekomst zal bepalen.
Later dit najaar - Uitzenddatum te bepalen De patat is een culinair reisprogramma over de aardappel, waarin chef Jeroen Meus op zoek gaat naar de geschiedenis van de patat en haar invloed op het dagelijkse leven in verschillende landen. Ruim de helft van alle Belgen eet dagelijks aardappelen. De Chinese regering doet grote inspanningen om de groente te promoten: de quasi droge aardappelteelt zou een perfect alternatief zijn voor de water verslindende rijstvelden. De internationale chipsmarkt brengt jaarlijks ongeveer 17 miljard dollar op. En in Peru staat het Internationaal Aardappelcentrum, waar ze geloven dat de patat hét middel is om de honger de wereld uit te helpen. De patat werd trouwens voor het eerst gecultiveerd in Peru. Daarna heeft hij stap voor stap de wereld veroverd. De Spaanse conquistadores vonden hem in de Andes en brachten hem mee naar huis. Ook onze Belgische trots, de friet, is uiteraard een product van de patat. In Ierland zorgde de patat eerst voor een grote bloei en daarna voor de teloorgang van het land. De patat toont hoe een ietwat banaal product de wereld heeft veranderd en de toekomst zal bepalen. © VRT 2011

Film

Christmas with the Kranks (Joe Roth, 2004, VS). Cynische kerstkomedie, gebaseerd op de roman Skipping Christmas van John Grisham. Tim Allen en Jamie Lee Curtis besluiten Kerstmis maar eens niet te vieren, dit tot ontsteltenis van de all-American buren o.l.v. Dan Aykroyd.RTL 7, 20.30-22.20u.

Quand l’amour s’emmêle (Claire de la Rochefoucauld, 2010, F). Romantische komedie. Weduwnaar rijdt per ongeluk een deuk in de geparkeerde auto van gescheiden moeder. Hij laat een briefje achter op de auto om later de schade te kunnen regelen. En terwijl zijn zoon Victor en haar dochter Louise elkaar op school tegenkomen en verliefd worden, ontwikkelt zich ook iets moois tussen beide ouders. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.30u.

The Grinch / How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000, VS). Jim Carrey als groen, harig monster, verstoten door de Who’s, het volk dat woont in Whoville. Hij neemt wraak door het kerstfeest van die knaagdierachtige mensensoort te saboteren. De kleine Cindy Lou Who probeert vriendschap met het monster te sluiten. RTL 7, 22.20-00.20u.

Heavenly Creatures (Peter Jackson, 1994, N-Z/D). De authentieke moord, in het repressieve Nieuw-Zeeland van de jaren vijftig op een moeder door haar dochter en de hartsvriendin van die dochter wordt door de regisseur van The Lord of the Rings lichtvoetig en zwart-komisch in beeld gebracht.BBC 1, 00.40-02.15u.

Informatief

De patat. Deel twee van culinaire reisserie waarin Jeroen Meeus de geschiedenis van de aardappel en zijn rol in verscheidene landen nagaat. Vanavond Spanje, dankzij hun conquistadores leerde Europa de aardappel kennen. Samen met het geroofde goud en zilver uit de Nieuwe Wereld vond de aardappel zijn weg naar het Europese vasteland. Maar het duurde nog een hele tijd voor men de voordelen van de Amerikaanse knol leerde appreciëren. De tortilla zette de patata pas echt op de Spaanse menukaart.Canvas, 20.40-21.05u.

Close up: Jan Sluijters - schilderbeest. Jan Sluijters (1881-1957) liet zich in zijn jonge jaren inspireren door de grote avant-garde schilders van rond 1900. Later vond hij zijn eigen stijl. Hij had een enorm plezier in het schilderen zelf en zijn kleurgebruik was uitbundig. In deze documentaire leidt Jan Rudolph de Lorm ons rond op de overzichtstentoonstelling in Singer Laren. Jacqueline de Raad vertelt over zijn Sluijters’ oeuvre. Aan het woord komen ook Marte Röling en Rob Scholte, eigenaar van een verzameling politieke tekeningen en prenten van Sluijters.Ned. 2, 22.55-23.50u.

Imagine... books - The last chapter? Is met de opkomst van het elektronische boek het laatste hoofdstuk aangebroken van het traditionele papieren boek? Alan Yentob discussieert met schrijvers Alan Bennett, Douglas Coupland, Ewan Morrison en Gary Shteyngart, uitgever Gail Rebuck (Random House), agent Ed Victor en bibliothecaresse Rachael Morrison, onder meer over de specifieke geur van sommige boeken.BBC 1, 23.35-00.40u.

Amusement

Ruben vs Sophie in L.A. Nieuwe programmaserie, waarin Ruben Nicolai en Sophie Hilbrand elkaar in Californië bestrijden in verschillende opdrachten als: wie maakt de meest spetterende actiefilm en wie is de beste rapper. Deze eerste aflevering staat in het teken van filmsterren. Ruben en Sophie gaan sterren imiteren, aan de slag als paparazzo en staan ergens langs een rode loper. Wie van hen kan het beste omgaan met sterren?Ned. 3, 20.25-21.20u.

Death in paradise. Slotaflevering van achtdelige politieserie waarin de afstandelijke, immer in donker kostuum geklede Londense inspecteur Richard Poole (Ben Miller) tijdelijk gedetacheerd is op een Caraïbisch eiland – zeer tegen zijn zin, ondanks de aanwezigheid van de beeldschone en overduidelijk in hem geïnteresseerde agente Camille Bordey (Sara Martins). BBC 1, 22.00-23.00u.

Radio

Avondconcert. Registratie van concert op 17 november in de grote zaal van De Oosterpoort door het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik. Op het programma de wereldpremière van In the middle of everywhere van gitarist Steve Vai, het Derde Pianoconcert van Rachmaninov, met Hannes Minnaar, en Petroesjka (versie 1911) van Stravinsky. Daarna opnamen van 9 november uit Vredenburg. The Amsterdam Chamber Soloists spelen Phantasie Piano Quartet in F minor van Frank Bridge, Ravels Pianotrio, Trio a cordes van Rudolf Escher en het Pianokwartet nr 3 in c op 60 van Brahms. Radio 4, 20.02-23.00u.