Twee doden en tientallen gewonden bij aanslag in Luik

Rescuers evacuate injured people at the Place Saint Lambert square where two men threw explosives in the city center of the Belgian city of Liege December 13, 2011. The men threw multiple explosives towards a bus stop (up), killing two people including one of the attackers and wounding about 15 people, Belgian news agency Belga reported on Tuesday. REUTERS/Thierry Dricot (BELGIUM - Tags: CONFLICT SOCIETY DISASTER) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Rescuers evacuate injured people at the Place Saint Lambert square where two men threw explosives in the city center of the Belgian city of Liege December 13, 2011. The men threw multiple explosives towards a bus stop (up), killing two people including one of the attackers and wounding about 15 people, Belgian news agency Belga reported on Tuesday. REUTERS/Thierry Dricot (BELGIUM - Tags: CONFLICT SOCIETY DISASTER) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Reddingswerkers voeren gewonden weg van het Place Saint Lambert na de aanslag in Luik. Foto Reuters / Thierry Dricot

In het centrum van de Belgische stad Luik zijn vanmiddag rond 12.30 uur vier granaten gegooid naar een bushalte. Daarbij zijn twee doden en ten minste zestig gewonden gevallen, onder wie een meisje van 2.

Een man zou vier granaten naar een bushokje op het Place Saint-Lambert, in het centrum van Luik, hebben geworpen. Daarna zouden er schoten zijn gelost, volgens diverse media met kalasjnikovs.

Het is onduidelijk hoeveel daders er zijn, maar volgens de Luikse krant La Meuse gaat het om drie daders. Een van hen heeft zelfmoord gepleegd. Onder het lichaam liggen volgens Het Laatste Nieuws nog granaten. Een andere dader zou zijn opgepakt en een derde zou nog voortvluchtig zijn.

Er zouden rond 14.00 uur nog schoten zijn gehoord in het centrum van Luik, zo twitterde een verslaggever van VTM:

Twitter avatar Aagjevtm Aagjevtm Net nog schoten gehoord. Wij ter plaatse. Mensen in paniek #liege

De Luikse burgemeester Willy Demeyer bevestigde dat drie personen hebben geprobeerd uit het paleis van Justitie te ontsnappen.

In het centrum is het medisch rampenplan van kracht en de hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Gewapende politie-eenheden patrouilleren door het centrum en het stadshart is volledig afgesloten. Mensen die zich in het gebied bevinden is aangeraden binnen te blijven. De Standaard meldt dat de winkels in het gebied gesloten zijn. Het mobiele telefoonverkeer zou naar verluidt plat liggen.

Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken neemt vooralsnog geen extra maatregelen. Er wordt op dit moment informatie verzameld om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen.

Aftredend premier Yves Leterme in een reactie:

Twitter avatar YLeterme Yves Leterme Aanslag in Luik verschrikkelijk. Medeleven aan slachtoffers en familie. Centrum van Luik voor de tweede keer in paar jaar zwaar getroffen.

Nederlandse ambulances zijn uitgerukt om assistentie te verlenen in Luik. De meldkamer in Luik had om extra ambulances vanuit Nederland gevraagd.

Een woordvoerder legt uit:

“De ambulancebroeders bekijken ter plaatse hoe ze kunnen helpen. Afhankelijk van de situatie kunnen ze daar slachtoffers naar het ziekenhuis brengen of hen meenemen voor behandeling in een Nederlands ziekenhuis.”

De laatste ontwikkelingen lees je op ons liveblog.

    • Marije Willems