Tunesië kiest activist als interim-president

Moncef Marzouki moet nu een premier aanwijzen, die een nieuwe grondwet zal schrijven.

De raadgevende vergadering van Tunesië, die is belast met het schrijven van een nieuwe grondwet, heeft gisteren de mensenrechtenactivist Moncef Marzouki verkozen tot interim-president. Hij is de eerste democratisch gekozen president in de geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land. De vergadering verkoos Marzouki met tweederde deel van de stemmen.

Marzouki voerde jarenlang actie tegen de voormalige Tunesische dictator Ben Ali en werd in 1994 in de gevangenis gezet wegens een poging zich als presidentskandidaat verkiesbaar te stellen.

De verkiezing van Marzouki volgt op het aannemen van een serie wetten dit weekend, die regels stellen om Tunesië te besturen totdat de vergadering met een nieuwe grondwet komt. De wetten plaatsen een groot deel van de macht, die eerst bij de president lag, bij de premier.

De oppositie is kritisch over de nieuwe wetten. Ze zijn bezorgd over de hoeveelheid macht van de premier en wijzen erop dat er geen tijdslimiet is gesteld voor het mandaat van de raadgevende vergadering.

De premier moet nog worden aangewezen door Marzouki, maar zal hoogst waarschijnlijk lid zijn van de islamitische Ennahda-partij, de grote winnaar van de verkiezingen zes weken geleden. Wanneer de premier met zijn regering tot een grondwet komt en de vergadering met die grondwet instemt, zal een nieuwe verkiezingsronde plaatsvinden voor een definitief parlement. (AP)