Staat legt miljoenenclaim neer bij commissarissen woningcorporatie

Het logo van woningcorporatie SGBB bij de ingang van het voormalige kantoor. Beeld screenshot Nieuwsuur

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) legt een miljoenclaim neer bij zeven oud-commissarissen van woningcorporatie SGBB. Het CFV stelt de de oud-commissarissen aansprakelijk voor de 39 miljoen euro aan saneringssteun die aan de corporatie betaald is. Dat heeft directeur Jan van der Moolen vanavond in Nieuwsuur gezegd.

SGBB was een woningcorporatie in Hoofddorp met ruim 6.000 woningen voor ouderen in heel Nederland. De corporatie leed over 2008 een recordverlies van ruim 300 miljoen euro en was daarmee technisch failliet, met meer schulden dan bezittingen. SGBB werd in 2010 overgenomen door Vestia, een van de grootste Nederlandse corporaties. Daarbij gaf het Centraal Fonds Volkshuisvesting 39 miljoen euro steun.

Dat geld wil het CFV nu terughalen, want volgens Van der Moolen valt de oud-commissarissen veel te verwijten, zo stelde hij in Nieuwsuur. Van der Moolen:

“Ze hebben ondanks onze waarschuwingen ingestemd met de te grootschalige plannen van de directeur en daarom zijn ze nu aansprakelijk gesteld.”

Het recordverlies over 2008 kwam onder andere nadat de Raad van Commissarissen jaren achtereen te ambitieuze bouwplannen van de directeur goedkeurde. Die directeur bleek achteraf regelmatig zaken te doen met een bevriende zakenpartners. Tegen de directeur loopt een strafzaak.

In een schriftelijke verklaring (.doc) beweren de commissarissen dat ze nooit waarschuwingen van het CFV hebben gehad. De oud-commissarissen in de verklaring:

“Vóór de ontdekking van de onregelmatigheden hebben de RvT nimmer signalen bereikt, ook niet van het CFV, dat – zoals CFV kennelijk heeft beweerd – het goedgekeurde woningbouwprogramma SGBB aan de rand van het faillissement zou brengen. Een dergelijke bewering is pertinent onwaar.”

‘Signaal aan commissarissen’

Volgens Van der Moolen is de schadeclaim een signaal aan de commissarissen in de corporatiesector. Van der Moolen:

“Ik denk dat het hard zal aankomen, er misschien wel in zal dreunen als een bom. Tegelijkertijd hoop ik ook dat dit een stimulans zal zijn voor commissarissen om hun vak gewoon beter uit te oefenen.”

Van der Moolen waarschuwde ook dat een tweede corporatie dit zou kunnen overkomen. Daarbij doelde hij op de in problemen geraakte corporatie WSG uit Geertruidenberg. Als die corporatie saneringssteun krijgt dan zullen in dat geval ook de directeur en commissarissen aansprakelijk worden gesteld, aldus Van der Moolen.

    • Lex Boon