Soms blijft een iPhone-grote baby leven

Madeline woog 280 gram toen ze in 1989 met een keizersnede ter wereld kwam. Ze lag twee maanden aan beademingsapparatuur. Nu is ze 20, 1,42 meter lang en weegt 30 kilo. Ze studeert psychologie. Madeline werd geboren na een zwangerschap van bijna 27 weken. Ze was een tijdlang ’s werelds lichtst geboren baby die bleef leven.

Dat ‘record’ is nu in het bezit van de in 2004 geboren Rumasia Rahmam die na een zwangerschap van 25 weken en vijf dagen 260 gram woog. „Ongeveer het formaat van een iPhone”, schrijft de voorlichtingsdienst van de Amerikaanse Loyola University in een persbericht.

Een voldragen baby met normaal gewicht is bij geboorte ongeveer tien tot vijftien keer zo zwaar als die twee meisjes, die beide in het Loyola University Medical Center in Maywood (Illinois) uit de baarmoeder naar de intensive care werden gebracht.

Het ‘20-jaars-resultaat’ van Madeline, en hoe Rumasia het op haar vijfde doet (gewone kleuterschool met individuele begeleiding) beschrijven de Loyola-neonatologen in een vandaag online gepubliceerd artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. In het artikel staat niet hoe het alle te lichte kinderen vergaat die daar worden geboren. Het artikel is een gevalsbeschrijving (case report).

Beide kinderen zijn geboren na een zwangerschapsduur van meer dan 24 weken die in Nederland langzamerhand als de ondergrens geldt waarbij een pasgeborenen in principe wordt behandeld. Maar Nederlandse neonatologen zullen bijna nooit starten met de behandeling van zo’n licht kind. In grafieken in de Nederlandse richtlijn is af te lezen dat de overlevingskans van deze kinderen hooguit een paar procent is. De Amerikaanse neonatologen zijn trots (3 van de 85 lichtste kinderen die in de VS zijn geboren zijn in Loyola, meldt het persbericht), maar in hun artikel waarschuwen ze dat ze met hun gevalsbeschrijving ook valse verwachtingen kunnen wekken.