Senaat kritisch tegenover verbod op ritueel slachten

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD. Foto: Roel Rozenburg / NRC Handelsblad.

Ondanks de ruime meerderheid in de Tweede Kamer is het nog zeer de vraag of de Eerste Kamer instemt met het verbod op onverdoofd ritueel slachten, dat vandaag debatteert over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren.

Marianne Thieme verdedigt haar wetsvoorstel vanavond in de Senaat. Alleen haar partij en de PVV, 50PLUS en OSF zijn voorstanders van een verbod op onverdoofd ritueel slachten. De partijen die zich expliciet tegen het verbod keren zijn de VVD, het CDA de ChristenUnie en de SGP. Zij betwijfelen of de beperking van dierenleed groot genoeg is om inperking van de godsdienstvrijheid te rechtvaardigen. PvdA en D66 behoren tot de twijfelaars. Naar verwachting duurt het debat tot laat vannacht. Volgende week volgt de stemming.

Het voorstel is een beladen onderwerp voor de senaat, hoewel het in de Tweede Kamer 116 stemmen voor en slechts 30 tegen kreeg. Als naast de andere tegenstanders ook de PvdA tegen stemt in de Eerste Kamer, is Marianne Thieme haar meerderheid kwijt. Senator Han Noten van deze partij liet weten aan Pieter van Os, politiek verslaggever van NRC Handelsblad dat de PvdA er nog niet uit is:

“Dit wordt een ongelofelijk moeilijke beslissing.”

Uitzondering op de wet vormt obstakel voor VVD

Sybe Schaap (VVD) heeft laten weten fel tegenstander te zijn van het verbod, en voert hierbij als reden de wetswijziging aan die de Tweede Kamer op het laatste moment aannam om de scherpe kantjes van het verbod weg te nemen. Die wijziging bepaalt dat een joodse of islamitische slager die kan aantonen dat zijn methode zonder verdoving geen extra dierenleed veroorzaakt, onder het verbod uit kan komen. Schaap verklaart zijn standpunt aan verslaggever Van Os:

“Dan komt de bewijslast bij de slager te liggen, en niet bij de overheid. Daar mogen wij senatoren, die waken over de kwaliteit van wetgeving, nooit mee instemmen.”

Een ander opvallend kritiekpunt waar Thieme mee geconfronteerd is, is dat ze zich meer op wetgeving zou moeten richten betreffende de bio-industrie. Uit onderzoek zou blijken dat de joodse manier kippen slachten diervriendelijker is dan methodes die de agrarische industrie hanteert. Traditionele slachting in de bio-industrie zou dan een betere optie zijn dan de huidige methodes, zo stelde rabbijn Binyomin Jacobs eerder in een hoorzitting.

    • Annemarie Coevert