Schoonzoon brengt Juan Carlos in verlegenheid

De Spaanse koning Juan Carlos is in ernstige verlegenheid gebracht door zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín. De echtgenoot van zijn jongste dochter Cristina wordt genoemd in een corruptieschandaal, dat in de Spaanse pers al vergeleken wordt met de Lockheed-affaire rond prins Bernhard.

Urdangarín zou tonnen belastinggeld hebben verduisterd. De ex-tophandballer bestiert samen met een zakenvriend een instituut dat onredelijke hoge facturen uitschreef aan lagere overheden voor lobbywerk en de organisatie van conferenties. Via bv’tjes sluisden ze dit geld naar buitenlandse bankrekeningen. Justitie zou de hertog van Palma de Mallorca in staat van beschuldiging willen stellen. De prinses, die ook bij het instituut betrokken was, is niet in beeld als verdachte.

Urdangarín betuigde zaterdag „diepe spijt dat de berichtgeving over mijn professionele leven het koninklijk huis ernstig schaadt”. Gisteren meldde de chef protocol van het paleis dat Urdangarín voorlopig geen officiële gelegenheden zal bijwonen. Ook beloofde hij meer informatie over de wijze waarop de 8,5 miljoen euro wordt besteed die het koninklijk huis jaarlijks ontvangt.

In Spanje wordt er over gespeculeerd dat Cristina uit het koninklijk huis treedt, zodra het tot een proces komt tegen haar man. De prinses is zevende in de lijn van opvolging.