Saab nog in leven met wat Chinees geld

Het gerucht ging gisteren dat Saab faillissement zou aanvragen. Maar toen staken de Chinezen er weer een paar miljoen in.

Help de Zweedse autofabrikant Saab de winter door. Gisteren kwam er steun uit het Verre Oosten. De Chinese autofabrikant Youngman maakte volgens Zweedse media zo’n 3,7 miljoen euro over naar de noodlijdende fabrikant, die daarmee achterstallige belasting heeft betaald. Ook zal volgens een woordvoerder van Saab Youngman snel nog meer geld overmaken zodat eindelijk ook de salarissen van november uitbetaald kunnen worden. „Dat wordt wel een keer tijd.” Zo kan de fabrikant weer even vooruit.

Het nieuws over de betaling van Youngman kwam gisteren aan het einde van een dag zoals Saab er dit jaar al zoveel heeft gehad. Voor de zoveelste keer gingen er geruchten dat de Zweedse autofabrikant nu toch echt het loodje zou leggen. Bestuurder Martin Larsson bleek ineens zijn functie te hebben neergelegd. De koers van het aandeel Swedish Automobile maakte weer een fikse zwieper naar beneden; ruim 12 procent. En om exact 14:22 uur legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel Swedish Automobile – moederbedrijf van de Zweedse autofabrikant – ook stil in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Dat persbericht was vanochtend nog niet verschenen. En Saab is nog niet failliet. Swedish Automobile-topman Victor Muller was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Maar een woordvoerder van Saab benadrukte dat er hard gewerkt wordt aan een succesvolle reorganisatie.

Deze week zal de rechtbank in Zweden de reorganisatieplannen van Saab bekijken. De fabrikant verkeert sinds september in een soort van surseance, waardoor het bescherming tegen schuldeisers heeft. Maar curator Guy Lofalk zei vorige week dat hij geen vertrouwen meer had in de plannen van Saab. Zo zou er geen geld meer zijn om het bedrijf weer aan de praat te krijgen. En de beloofde miljoenen uit China kwamen ook maar niet door. Daarom gaf Lofalk zijn opdracht terug aan de rechtbank.

Saab heeft nog steeds hoop dat de rechtbank de surseance verlengt en de fabrikant de tijd geeft om de reorganisatie uit te voeren. Volgens een woordvoerder van Saab maakt Youngman binnenkort ook geld over om „in reorganisatie te blijven”. Vrijdag zal de Zweedse rechtbank naar verwachting een beslissing nemen over het lot van de autofabrikant. Saab hoopt dat nieuwe plannen en vers geld de doorslag zullen geven. Een directeur van Youngman zei gisteren tegen Zweedse journalisten dat een deal tussen Youngman en Saab bijna rond is, waarmee ook huidig Saab-aandeelhouder General Motors kan instemmen. In het najaar sloot Swedish Automobile een overeenkomst met de Chinese bedrijven Pangda en Youngman die voor 100 miljoen euro Saab zou overnemen. Maar het Amerikaanse GM ging hier niet mee akkoord, vanwege de belangen van GM in China. Ook willen de Amerikanen niet dat hun technologie via Saab bij concurrenten in China terechtkomt. GM verkocht Saab in 2010 aan Swedish Automobile, dat toen nog Spyker Cars heette.

Sinds het begin van dit jaar heeft Swedish Automobile al ruim 93 procent van haar beurswaarde verloren. Toen de handel gisteren werd stilgelegd stond het aandeel op 21 eurocent. Daarmee is het bedrijf op de beurs nog slecht 7,56 miljoen euro waard.

    • Tom Kreling