‘Saab krijgt miljoenen van investeerder’

Foto NRC / Arjan de Jongh

De noodlijdende Zweedse autofabrikant Saab heeft 3,3 miljoen euro ontvangen van zijn Chinese investeerder Youngman, en krijgt morgen nog eens twintig miljoen gestort om salarissen van werknemers te betalen.

Het bedrag van 3,3 miljoen is vrijgemaakt om de openstaande belastingaanslagen van Saab in Zweden te voldoen volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri. Bovenop de twintig miljoen die de autofabrikant morgen ontvangt voor de uitbetaling van het personeel volgt later deze maand nog eens een storting van tien miljoen.

Gisteren maakte hoofd business development Martin Larsson bekend uit de Raad van Bestuur van het bedrijf te stappen. Eerder op de dag zette de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de aandelenhandel van moederbedrijf Swedish Automobile stil. Waarom AFM dit deed is nog niet door de autoriteit toegelicht, ondanks dat er gisteren een persbericht was aangekondigd. Deze officiële bekendmaking is vooralsnog uitgebleven.

Vorige week maakte Swedish Automobile bekend dat de herstructurering van dochterbedrijf Saab zou worden gestaakt. Hiermee zou de weg naar een faillissement zijn vrijgemaakt. Verschillende media meldden gisteren dat het faillissement van Saab nog deze week zou worden aangevraagd. Met deze nieuwe investeringen lijkt dat nu niet aan de orde.

Saab Automobile verkeert al lange tijd in grote financiële problemen. In verschillende maanden lukte het Saab niet de salarissen van het personeel uit te betalen en sinds april staat de productie bij het bedrijf stil door geldgebrek.

Eerder dit jaar had de Zweedse autofabrikant de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman gevonden om Saab voor 100 miljoen euro over te nemen. General Motors Co, die onderdelen en voertuigen levert, blokkeerde dat plan omdat de overname van Saab tegen de belangen inging van de aandeelhouders van GM.

    • Annemarie Coevert