Rara.com: streaming muziek voor dummies

Dat was even schrikken toen vanmorgen de demo-account van Rara in de inbox verscheen. Het bleek niet te gaan om politiek activisten maar om de introductie van een nieuwe streaming muziekdienst in 18 landen, waaronder Nederland. Een lage introductieprijs moet onervaren digitale muziekliefhebbers over de streep trekken - en natuurlijk Zij Die Onbetaald Downloaden.

Rara is een directe concurrent voor Spotify en biedt toegang tot  de catalogus van de grote platenmaatschappijen. Er staan 10 miljoen liedjes in de database die beheerd wordt door Omnifone, die ook Sony en BlackBerry apparaten van streaming muziek voorziet. Spotify zegt 12 miljoen muziekbestanden aan te bieden. Rara wil zich onderscheiden met laagdrempelige bediening, bijvoorbeeld door meteen in het eerste playlists gerangschikt op stemming en kant- en-klare hitlijsten aan te bieden.Het is de bedoeling muziekliefhebbers te trekken die nog nooit met digitale of streaming muziek in aanraking zijn gekomen. Dat zou (volgens eigen Rara-onderzoek) gaan om 60 tot 70 procent van de consumenten.

Volgens een Sony Music-directeur, betrokken bij Rara.com, kan ook een digibeet meteen met de software overweg:

“Het vergroten van de wereldwijde markt voor digitale muziek vereist diensten die passen bij iedereen. rara.com spreekt een brede groep van consumenten aan met een eenvoudige interface die een geweldige muziekervaring en toegang via diverse apparaten biedt.”

Eerst maar eens kijken wat Rara kost. Voor het gebruik van de webinterface betaal je de eerste drie maanden bij Rara 99 cent, en daarna 1,99 4,99 per maand. Wie de muziekdienst ook mobiel wil gebruiken betaalt de eerste 3 maanden 1,99 euro, daarna een tientje per maand . De mobiele app werkt alleen nog op Android telefoons, de iPhone-versie is onderweg. De webapplicatie werkt op elke pc of Mac met Flash en met WebOS van HP. Die computerleverancier gaat Rara standaard op nieuwe apparaten meeleveren. Er is geen standalone versie of offline modus voor gebruik op je pc of laptop. Dus, zoals een lezer hieronder terecht opmerkt, ook geen sneltoetsen voor pauze, play en fast forward. Dat werkt in Spotify wel.

Rara en Spotify, allebei draaiend op een Android telefoonRara en Spotify, allebei draaiend op een Android telefoon

De webinterface van Rara ziet er overdonderend kleurig uit en werkt naar behoren, net als de Android App. Rara nodigt minder uit het ontdekken van nieuwe muziek, zoals dat in Spotify wel het geval is - zeker in de zojuist verbeterde versie van Spotify Radio, de slimmere aanbevelingsalgoritmes en de koppeling met apps als die van LastFM. De geluidskwaliteit van Rara is iets minder dan die van Spotify: Rara biedt een AAC-formaat tussen 48 en 72 kbps. Spotify heeft 160 tot 320 kbps Ogg Vorbis. Dat verschil is hoorbaar.

Tenslotte: Spotify is gratis te proberen maar daar krijg je ook meteen advertenties bij cadeau. Rara zegt bewust niet voor het freemium model te kiezen (‘geen advertenties!’). Maar dat kost je 5 euro per maand - dat kan zelfs een dummie uitrekenen.

Lees hier  de veelgestelde vragen over Rara.

Eerder overzicht van streaming muziekdiensten vind je hier.

 

 

    • Marc Hijink