Raf Simons naar Dior?

Raf Simons wordt waarschijnlijk de nieuwe hoofdontwerper van Christian Dior, aldus het Amerikaanse modedagblad WWD. Het contract zou nog niet helemaal rond zijn, omdat Simons onlangs zijn contract met Jil Sander, waar hij de mannen- en de vrouwenlijn ontwerpt, voor onbepaalde tijd heeft verlengd. Het huis Dior, dat hoofdontwerper John Galliano begin maart ontsloeg nadat

Jil Sander, voorjaar 2012, door Raf SimonsJil Sander, voorjaar 2012, door Raf Simons

Raf Simons wordt waarschijnlijk de nieuwe hoofdontwerper van Christian Dior, aldus het Amerikaanse modedagblad WWD.
Het contract zou nog niet helemaal rond zijn, omdat Simons onlangs zijn contract met Jil Sander, waar hij de mannen- en de vrouwenlijn ontwerpt, voor onbepaalde tijd heeft verlengd.

Dior, voorjaar 2012, door Bill GayttenDior, voorjaar 2012, door Bill Gaytten

Het huis Dior, dat hoofdontwerper John Galliano begin maart ontsloeg nadat hij antisemitische taal had uitgeslagen in een café, is al met meerder ontwerpers in gesprek geweest. Namen die zijn gevallen zijn onder meer Haider Ackermann, Riccardo Tisci (Givenchy), en Phoebe Philo (Céline). In september leek het een uitgemaakte zaal dat Marc Jacobs (Louis Vuitton en eigen label) de baan zou accepteren, maar ook hij haakte af.

De collecties van de prêt-à-porter voor vrouwen en  de haute-couturelijn van Dior, alsook die van John Galliano’s eigen label (eigendom van Dior)  worden sinds maart gemaakt onder leiding van Galliano’s voormalige assistent Bill Gaytten. Die worden matig tot slecht worden ontvangen, iets dat wonderlijk genoeg geen invloed heeft gehad op de omzet van Dior.

De benoeming van Raf Simons zou een stap in de een nieuwe richting betekenen. Zijn heldere, minimalistische, grafische stijl staat bijna haaks op de overdadige, romantische manier van werken van Galliano.

Dior couture, najaar 2009, door John GallianoDior couture, najaar 2009, door John Galliano

Simons, opgeleid tot industrieel ontwerper, brak midden jaren negentig  door met op subculturen gebaseerde mannenmode die werd geshowd door jongere, magere modellen die van de straat waren geplukt. Met vrouwenmode begon hij pas toen hij in 2005 hoofdontwerper bij Jil Sander werd. De laatste jaren experimenteert hij daar met klassieke couturevormen.

Of Simons, die zijn mannenmerk nog altijd heeft,  ook verantwoordelijk zou worden voor de mannenlijn van Dior, is niet bekend. De mannenlijn valt nu onder de eveneens Belgische Kris van Assche.

Suzy Menkes, de gezaghebbende critica van The International Herald Tribune, veroorzaakte in september een relletje door te suggereren dat Simons naar Yves Saint Laurent zou gaan, terwijl er niks bekend was over het ontslag van Stefano Pilati bij dat huis.

Fotografie: Peter Stigter

 

    • Milou van Rossum