Prijzenbeleid Utrecht Marathon discriminatie

Dat is het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling.

De organisatie van de Jaarbeurs Utrecht Marathon heeft tijdens de laatste editie van de wedstrijd een groep atleten „gediscrimineerd vanwege hun ras en nationaliteit”. Tot dit oordeel komt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gisteren. De organisatie van de marathon, de stichting UtrechTrent, had de commissie zelf verzocht het beleid rond het prijzengeld te toetsen aan de wetgeving voor gelijke behandeling. In de marathon van april kregen Nederlanders een veel hoger prijzengeld dan buitenlandse atleten. Alleen Nederlandse lopers kwamen in aanmerking voor de hoofdprijs van 10.000 euro, terwijl een buitenlandse winnaar slechts 100 euro zou krijgen. De organisatie wilde op deze manier de Nederlandse atleten meer kans geven tegen de dominantie van met name de Keniaanse concurrentie. De marathon werd uiteindelijk gewonnen door Michel Butter, die 10.100 euro incasseerde. De Keniaanse nummer twee kreeg tachtig euro.

De commissie zegt begrip te hebben voor deze doelstelling, maar vindt dat de „de verdeling van het prijzengeld tot discriminatie leidt”. Marathondirecteur Louran van Keulen noemt de uitspraak „betreurenswaardig”. Van Keulen stelt in een reactie dat als gevolg van de uitspraak volgend jaar weer een internationale wedstrijd wordt gehouden: „We gaan terug naar de situatie die we gewend waren.” (NRC)