Popopleidingen specialiseren

De zes Nederlandse conservatoria met een popafdeling gaan hun opleidingen specialiseren. Elke opleiding richt zich voortaan op een ander aspect van de popmuziek. Dat heeft de artistiek leider van de muziekacademie van Inholland, Peter Maissan, gisteren gezegd. Het is de bedoeling dat studenten na hun afstuderen „rechtstreeks de muziekindustrie in kunnen”.

De conservatoria die betrokken zijn bij de plannen zijn gevestigd in Tilburg, Rotterdam, Leeuwarden, Amsterdam, Enschede en Haarlem.

Het plan moet leiden tot een ‘gedifferentieerd landschap van opleidingen’. Hogeschool Inholland specialiseert zich bijvoorbeeld in kunst en ondernemerschap. De conservatoria willen op termijn ook samen één master ontwikkelen.

Podiumtalent kan straks terecht in Rotterdam en Amsterdam. Tilburg en Enschede behouden een brede focus, terwijl Leeuwarden zich gaat richten op muziek en beeld.

De plannen worden in januari gepresenteerd op popfestival Eurosonic Noorderslag, in de hoop op directe feedback van de muziekindustrie. Het kabinet wil het aantal kunststudenten terugdringen. De HBO-raad stelde in juli voor het aantal studenten aan muziekopleidingen 10 procent te verlagen. (Novum)