Ophef rond Duitse president om lening van half miljoen

German Chancellor Angela Merkel (L) addresses the media to present Christian Wulff, Lower Saxony federal state Prime Minister of the Christian Democratic Union party (CDU), as candidate for June 30 presidential elections in Berlin, June 3, 2010. German President Horst Koehler unexpectedly resigned on Monday after a wave of criticism over his comments about military action abroad. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS) De Duitse president Christian Wulff moet verantwoording afleggen over een lening van een half miljoen euro. Foto Reuters

De Duitse president Christian Wulff heeft ophef veroorzaakt om een lening die hij heeft aangenomen van 500.000 euro. Hij zou hierover het parlement van de deelstaat Nedersaksen hebben misleid toen hij daar nog minister-president was.

De lening was afkomstig van de echtgenote van een bevriende ondernemer van Wulff. Vervolgens ontkende hij tegenover het parlement dat hij een zakelijke band had met het betreffende koppel.

Een woordvoerder van de bondspresident bevestigt deze eerdere uitspraak van de president: er was geen sprake van een zakelijke relatie. Wulff was al jaren met het echtpaar bevriend toen hij de lening aannam en het geld kwam uit privévermogen van de vrouw, zo is vandaag te lezen in de Duitse krant Bild.

Parlementariërs hebben vragen gesteld in de landdag in Hannover over verhalen dat Wulff met zijn nieuwe echtgenote de kerstvakantie had doorgebracht in de villa van Geerkens in Florida. Wulff gebruikte de voordelige lening van Geerkens om een huis te kopen, zo meldt Der Spiegel.

    • Annemarie Coevert