Occupy blokkeert havens

Duizenden betogers van de Occupy-beweging hebben gisteren vrachtwagens en arbeiders tegengehouden in verschillende havens aan de Amerikaanse Westkust. Hierdoor kwam het scheepsverkeer in de staten Californië, Oregon en Washington deels stil te liggen. Vier terminals werden gesloten. Tientallen mensen werden gearresteerd.

De organisatie wil met de actie grote havenbedrijven, de „economische motoren van de elite”, financieel treffen. Ook wil ze laten zien dat de Occupy-beweging nog bestaat. De actie was zonder overleg met de vakbonden georganiseerd.

In elke haven werden niet meer dan een paar aanlegplaatsen bezet. De autoriteiten oordeelden dat de de omstandigheden daardoor onveilig werden, en vroeg hier en daar havenpersoneel thuis te blijven. Sommige arbeiders en vrachtwagenchauffeurs steunden het protest, ook al liepen die laatsten als zelfstandigen een dag loon mis.

De actie begon in Oakland waar in oktober de haven ook al werd gesloten door protesten. Deze Californische haven is de op vier na drukste in de VS. Een woordvoerder van de Occupy-beweging noemde de blokkade een succes. Volgens hem kwamen er slechts twee schepen binnen en bleven de meeste arbeiders thuis. Volgens de directeur van de haven veroorzaakte het protest slechts „sporadische verstoringen” van het scheepsverkeer. (AP, Reuters)