‘Zes doden en 123 gewonden bij aanslag Luik’ - motief dader nog onbekend

Het lijk van de vermoedelijke schutter, Nordine Amrani. Foto AFP / Michel Krakowski

Het dodental van de aanslag in Luik is opgelopen naar zes. Ook raakten er in totaal meer dan 123 mensen gewond. Dat melden verschillende Belgische media. Het officiële dodental staat nog op vier.

Bij de aanslag zouden naast twee tieners en een vrouw van 75 jaar ook een baby van 23 maanden en een twintiger om het leven zijn gekomen.

De vermoedelijke dader van de aanslag in Luik vandaag was een bekende van de politie. Het zou gaan om de 32-jarige Luikenaar Nordine Amrani. Ook Amrani is een van de doden. Na de aanslag pleegde hij vermoedelijk zelfmoord. Over de motieven van Amrani is nog niks duidelijk, zo heeft de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Banden met een terroristische groeperingen worden vooralsnog uitgesloten.

Lees hier ons liveblog over de gebeurtenissen in Luik terug.

Amrani kreeg eerder een celstraf van 58 maanden

In 2008 belandde Amrani in de gevangenis voor een celstraf van 58 maanden omdat hij in drugs en wapens handelde. Bij hem thuis werden toen tientallen wapens en wapenonderdelen gevonden, waaronder een raketwerper en een AK-47, een kalasjnikov. Ook trof de politie toen 2.800 cannabisplanten aan in het huis.

Wel zou Amrani vandaag een hoorzitting hebben en zou er een huiszoeking bij hem zijn geweest. De berichten daarover in de Belgische media zijn echter nog niet bevestigd.

‘Er heerste angst in de stad’

Rond 12.30 uur vanmiddag gooide Amrani vier granaten naar een bushalte op het Place Saint-Lambert. Ook zouden er schoten zijn gelost. Het centrum van de Waalse stad werd gedurende een groot deel van de middag afgezet, maar de situatie is inmiddels weer onder controle. Onze correspondent Petra de Koning was vanmiddag in Luik. De Koning:

“Vanmiddag heerste er echt nog paniek in de stad. Er waren geruchten dat er drie daders zou zijn, waarvan er nog eentje zou rondlopen. Mensen zagen er angstig uit en iedereen stond met elkaar te praten en te overleggen. Er was op dat moment gewoon nog heel weinig bekend over wat veilig was en wat niet.”

Inmiddels is de rust volgens De Koning teruggekeerd.

“Eerder vanavond waren onder andere de koning en de premier op bezoek. Daarna werd het stiller op straat. Er staan nog wat cameraploegen en op het plein zijn de schoonmaakdiensten bezig met het opruimen. Morgen komt de regering in een spoedvergadering bijeen en zal er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie worden belegd. Dan wordt er wellicht meer duidelijk.”

    • Lex Boon