Nederland weerstaat druk over Schengenzone

Minister Gerd Leers (CDA, Asiel en Migratie) is „een vriend van Europa”. En geen „vijand van Roemenië en Bulgarije”. Vanochtend zouden de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel opnieuw gaan proberen om Nederland ervan te overtuigen dat die twee landen de toetreding tot de vrij-reizenzone Schengen verdienen, omdat ze voldoen aan de technische criteria. Maar net voor de vergadering zei Leers dat die moeite voor niks is. Uit liefde voor de Europese burgers zal de minister niet van standpunt veranderen: „Ik wil dat zij er 100 procent zeker van kunnen zijn dat criminaliteit en corruptie de interne markt niet verstoren.”

Geen enkel ander Europees land steunt Nederland in deze opstelling. Geven die 26 EU-landen dan minder om de burgers dan Leers? „Zij hebben ook twijfels”, zei Leers. „Daarom laten ze Bulgarije en Roemenië niet meteen helemaal toe tot Schengen. Maar voor ons is een gedeeltelijke toetreding geen oplossing.”

Dat compromisvoorstel kwam van Duitsland en Frankrijk, die eerder ook nog tegen toetreding van Roemenië en Bulgarije waren: eerst zouden alleen de vliegvelden en havens bij Schengen komen en later de landsgrenzen. De Nederlandse regering wil daar pas over nadenken als de EU met twee positieve beoordelingsrapporten is gekomen over corruptie en justitiële hervormingen in Bulgarije en Roemenië.

Een diplomaat uit Polen, nu tijdelijk EU-voorzitter, zei gisteren dat het onderwerp van de agenda werd gehaald als zeker was dat Nederland niet van standpunt verandert. Maar er waren landen die het per se wilden bespreken: om Nederland in zijn eenzame positie extra onder druk te zetten. Leers zei dat hij daar ongevoelig voor was. Net als voor de boycot van Nederlandse groente, waar de Roemeense president Basescu afgelopen weekend mee kwam. „Dit heeft niets met groente te maken. Dit gaat over de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie.”

Schengen werd vandaag toch nog uitgebreid: de EU-ministers beslisten dat Liechtenstein lid wordt.