Louis van Gaal nog lang geen directeur van Ajax

De terugkeer van Van Gaal bij Ajax lijkt van de baan na een uitspraak in het kort geding dat Johan Cruijff aanspande tegen diens benoeming.

De voorgenomen benoeming van Louis van Gaal tot algemeen directeur van Ajax is opgeschort. De rechtbank in Haarlem oordeelde gisteren, enkele uren voor de aandeelhoudersvergadering waarop de benoeming bekrachtigd zou worden, dat de aandeelhouders van Ajax NV eerst de mogelijkheid moeten krijgen zich uit te spreken over de vraag of zij vertrouwen hebben in de huidige raad van commissarissen.

Als zij dat niet hebben, gaat de aanstelling van Van Gaal zeer waarschijnlijk niet door. De ledenraad van de vereniging Ajax heeft vorige maand het vertrouwen opgezegd in de huidige raad van commissarissen, inclusief Cruijff. De vereniging bezit 73 procent van de aandelen. De aandeelhouders kunnen op zijn vroegst in januari het vertrouwen opzeggen.

De raad van commissarissen besloot vorige maand, buiten commissaris Johan Cruijff om, een nieuwe directie voor te dragen. Dit leidde tot een crisis bij de Amsterdamse club. De tijdelijke benoemingen van de directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind hoeven niet te worden teruggedraaid, maar de definitieve aanstelling van Sturkenboom moet net als die van Van Gaal worden opgeschort. Vier Ajax-commissarissen, Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids, besloten op 16 november Van Gaal, Sturkenboom en Blind te benoemen. Deze besluiten werden in een kort geding aangevochten door Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax. De rechter is van oordeel dat de aandeelhoudersvergadering „als het hoogste orgaan van Ajax” moet kunnen kiezen tussen de lijn-Cruijff of de lijn-Van Gaal. De twee Ajax-iconen hebben een slechte relatie en verschillen bovendien van mening hoe voetballers moeten worden opgeleid. Het is volgens de rechter „niet tegen het belang van Ajax” dat de aandeelhouders zich uitspreken over het conflict. Daar is volgens de rechter voldoende tijd voor, aangezien Van Gaal en Sturkenboom pas op 1 juli definitief benoemd worden.

De benoemingsbesluiten zijn overigens wel rechtsgeldig genomen. Voor de vergadering van de raad van 16 november, waarop de vier commissarissen tot de benoemingen besloten, zijn weliswaar niet de juiste procedures in acht genomen maar Cruijff had op de vergadering van 25 november de gelegenheid kunnen nemen om bezwaar te maken. Hij kwam niet.

Cruijff sprak na de uitspraak van „een ideale uitkomst”. President-commissaris Ten Have zei op de aandeelhoudersvergadering gisteren de uitspraak te „bestuderen”. (NRC)