Loon jongeren stijgt in nieuwe cao-supermarkt

Jongeren onder de achttien jaar gaan er in de gisteren gesloten cao voor de werknemers in supermarkten flink op vooruit. In twee jaar krijgen zij een loonsverhoging van 6,8 procent, melden de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten.

Het loon van de overige werknemers stijgt over dezelfde periode met 3,8 procent. Van de circa 260.000 supermarktmedewerkers is driekwart onder de 23 jaar. Hoeveel werknemers onder de achttien zijn, kon vanochtend niet worden achterhaald.

Over de cao, die loopt van april 2011 tot april 2013, is ruim negen maanden onderhandeld. Dat verliep allerminst soepel. FNV-bestuurder Arie van der Pijl: „Negen maanden onderhandelen, een petitie, een ultimatum en acties gingen aan het resultaat vooraf – het geduld van de werknemers is heel erg op de proef gesteld. Maar de aanhouder wint.”

De loonsverhoging bestaat uit verschillende delen. Voor iedereen geldt dat het loon vanaf oktober met 1,8 procent stijgt. De bonden hadden ingezet op 2 procent. Vanaf augustus volgend jaar stijgt het loon nog eens met 2 procent. Jongeren krijgen er per januari 2012 en januari 2013 bovendien beide keren 1,5 procent bij.

Vanuit het pensioenakkoord wordt bekeken wat voor de oudere werknemers kan worden gedaan. De zogenoemde Commissie Nalevingsinstrument Supermarkten wordt verder opgetuigd. Als een bedrijf zich niet aan de cao houdt, kan een werknemer dat bij de commissie melden. Zij kan dan een boete van minimaal 1.500 euro opleggen. Van der Pijl: „Vindt de overtreding binnen drie jaar opnieuw plaats, dan verdubbelt de boete. De commissie heeft nu dus een concrete sanctie voorhanden.”