Letters Rotterdam Centraal verdwenen

Een deel van de letters 'Centraal Station', die tot aan de sluiting van het station op het gebouw stonden, werden in 2007 in een andere volgorde gezet zodat zij tot aan de sloop van het gebouw de ode 'traan laten' toonden. Het idee werd ontwikkeld door bureau Lakenvelder. Foto NRC / Vincent Mentzel Een deel van de letters 'Centraal Station', die tot aan de sluiting van het station op het gebouw stonden, werden in 2007 in een andere volgorde gezet zodat zij tot aan de sloop van het gebouw de ode 'traan laten' toonden. Het idee werd ontwikkeld door bureau Lakenvelder. Foto NRC / Vincent Mentzel

ProRail is zes letters kwijt die vroeger op het dak van station Rotterdam Centraal de woorden ‘Centraal Station’ vormden. Vanwege de verbouwing waren de letters tijdelijk opgeslagen in een loods in Schiedam.

De letters zijn ruim een meter hoog en moeten terugkeren op de nieuwe stationshal. De zes letters zijn verdwenen in juni. ProRail deed daarop aangifte, maar politieonderzoek heeft niets opgeleverd. Of de letters zijn gestolen of dat er iets anders is gebeurd, is nog altijd onduidelijk, zegt een woordvoerder van ProRail.

Het stadsbestuur van Rotterdam schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er replica’s van de letters worden gemaakt. Het college acht de kans namelijk klein dat de letters worden gevonden. De letters zijn ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn. De politie onderzoekt de zaak nog.

Een positief aspect is dat de nieuwe letters energievriendelijker zouden zijn. Ze krijgen namelijk led, terwijl de oude letters neonverlichting hadden.

    • Marije Willems