Laat aanslagplegers zoals die in Luik roemloos ten onder gaan

In veel landen is het gebruikelijk om verdachten en veroordeelden niet bij hun achternaam te noemen. Eenzelfde gebruik zouden media kunnen hanteren bij aanslagplegers. Daarmee ontneem je dit soort daders hun gewenste roem.

De Fransman Stéphane Bourgoin, expert in zowel massa- en seriemoordenaars, ziet het verzwijgen van de identiteit als “de beste remedie” tegen aanslagen. Het zou helpen tegen imiteergedrag. “In Zwitserland geven de media de namen van massamoordenaars niet meer vrij. Onlangs is men daar in Québec ook mee begonnen”, zegt hij in een interview met nieuwssite Knack.be.

In tachtig procent van de gevallen gaat het volgens Bourgoin om “extraverte zelfmoordenaars”. Mensen die niet in hun eentje ergens in een hoekje uit het leven willen stappen. “Integendeel: ze willen een onuitwisbaar spoor nalaten in de geschiedenis, omdat ze gedreven worden door haat en een enorme drang naar wraak.”

Breng dader niet in verband met bevolkingsgroep
Het motief van Nordine Amrani, de 33-jarige man die vanmiddag in Luik meer dan honderd mensen verwondde en een aantal doodde, is nog een raadsel. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gaat het om een “geïsoleerde gewelddaad“. Er zou geen enkele aanwijzing voor “terrorisme” zijn. Daarmee bedoelt ze dat de actie waarschijnlijk geen politiek of religieus doel heeft.

Op Belgische nieuwssites wordt steevast gesproken over een Luikenaar en niet over Amrani’s komaf. Zolang de motieven nog niet duidelijk zijn, is dat niet relevant. Daarmee blijft de aanslag vooralsnog een groot drama en geen actie die de samenleving verdeelt. Alleen op een beperkt aantal weblogs wordt gepoogd de actie te koppelen aan de islam. De Facebook-pagina Nordine Amrani is evenveel Belg als ik een Eskimo protesteert tegen media die Amrani een Belg noemen, maar het aantal sympathisanten is met 63 gering.

Belangrijker is een debat over het monitoren van gevaarlijke ex-gedetineerden en de bestrijding van illegaal wapenbezit. Brice De Ruyver, criminoloog en ex-veiligheidsadviseur van de Belgische regering, gaf daar vanavond in het tv-programma Ter Zake een eerste aanzet toe. “Deze man had al illegaal gehandeld in wapens. Zo verwonderlijk is het niet dat hij, na zijn celstraf, opnieuw op dezelfde manier aan geld probeert te geraken”, zei De Ruyver.

Eerder in deze serie:
Wees niet bang. De samenleving is veiliger dan ooit
Wie diagnosticeren we nu eigenlijk: Breivik of de samenleving?
FBI jaagt op zonderlingen als Jared Loughner
Dwing ontspoorde student tot psychotherapie
Dreigers moorden niet en moordenaars dreigen niet

FBI jaagt op zonderlingen als Jared Loughner