Kortkolom buitenland

Mali pakt verdachten van ontvoeringen op

Bamako. Malinese veiligheidstroepen hebben vier verdachten gearresteerd op verdenking van de ontvoering van twee Fransen op 23 november. Volgens de autoriteiten zijn de verdachten contractanten van al-Qaeda-in-de-IslamitischeMaghreb, waaraan ze de gijzelaars overhandigd zouden hebben. De Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda heeft de ontvoeringen van in totaal vijf buitenlanders opgeëist. Op vrijdag 24 november zijn drie mensen ontvoerd, onder wie een Nederlander. Samen met een Zweed en een man met een Brits en een Zuid-Afrikaans paspoort werd hij in Timboektoe meegenomen door gewapende mannen. Op een islamitische website verschenen gisteren twee nieuwe foto’s van de Europeanen. (Reuters)

Bensouda verkozen tot hoofdaanklager ICC

New York. De lidstaten van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben Fatou Bensouda gisteren formeel gekozen tot nieuwe hoofdaanklager. De Gambiaanse advocate zal de Argentijn Luis Moreno-Ocampo volgen, wiens termijn in juni volgend jaar afloopt. Bensouda werd zonder stemming verkozen tijdens een bijeenkomst in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waar de Assemblee van Lidstaten van het Strafhof bijeen was. Begin deze maand werd Bensouda al na informele consultaties door de lidstaten naar voren geschoven. Bensouda is sinds 2004 plaatsvervanger van Moreno-Ocampo en werkte eerder als juridisch adviseur voor het Rwanda-tribunaal in Tanzania. (Reuters)

Joodse kolonisten vallen leger Israël aan

Jeruzalem. Tientallen extreem-rechtse kolonisten zijn vannacht een Israëlische legerbasis op de bezette Westelijke Jordaanoever binnengedrongen en hebben er brand gesticht en legervoertuigen beschadigd. Dat heeft het leger meegedeeld. De kolonisten zijn er door militairen en politiemannen weer uitgezet. De kolonisten zeiden te protesteren tegen voorgenomen ontruimingen van illegale buitenposten van nederzettingen. Het incident weerspiegelt de radicalisering onder kolonisten, die tot kort geleden zich ervoor hoedden het leger aan te vallen. (AFP, AP)

VS vragen Iran om drone terug te geven

Washington. De Verenigde Staten hebben Iran gevraagd een onbemand spionagevliegtuigje terug te geven dat vorige week in Iraanse handen viel. Dat heeft president Obama gisteren gezegd. De Iraanse autoriteiten zeggen dat ze de geavanceerde drone 250 kilometer binnen zijn grenzen zonder grote schade hebben laten landen. Washington houdt vol dat de Iraanse technologie daartoe niet in staat is en dat het toestel door een technische storing moet zijn neergekomen. Een Iraanse woordvoerder wees vanochtend het verzoek af en vroeg zich spottend af of Washington zich wel realiseerde dat de drone het Iraanse luchtruim op een spionagemissie had geschonden. (AFP)

Bombrief in Griekse ambassade Parijs

Parijs. In de Griekse ambassade in Parijs is gisteren een bombrief onschadelijk gemaakt. De post was verzonden uit Italië en gericht aan de ambassadeur. Ambassadepersoneel waarschuwde de politie toen er rook uit de envelop kwam. Vorige week werd in de Deutsche Bank in Frankfurt een bombrief onschadelijk gemaakt en ontplofte in Rome een bombrief in een belastingkantoor, waarbij de directeur lichtgewond raakte. Voor die twee brieven is de verantwoordelijkheid opgeëist door een Italiaanse anarchistische groep. Vorig jaar zijn er vergelijkbare brieven verstuurd naar verscheidene ambassades in Rome. (AP, AFP)