Kortkolom binnenland

Pyromaan ’t Zandt opnieuw aangehouden

Groningen. Een 24-jarige man uit Harkstede, die eerder een celstraf uitzat voor brandstichting in ’t Zandt (Groningen) in 2007, is gisteren opnieuw aangehouden voor brandstichting. De politie verdenkt hem van zeventien branden en elf inbraken in en rondom Ten Post en Appingedam. De man werd in 2008 veroordeeld voor een brand en twee pogingen tot brandstichtingen in ’t Zandt. Daar ontstond indertijd grote onrust door negentien branden in schuren en leegstaande woningen. De verdachte kwam vorig jaar vrij. (NRC)

Democratiseerders PVV geven missie op

Den Haag. De vereniging die tot doel had de PVV van Geert Wilders te democratiseren, heeft geen bestaansrecht. Dat concluderen de oprichters van de Vereniging voor de PVV (VvPVV) zelf in een persbericht. Een half jaar na de oprichting heeft de vereniging amper dertig leden. Initiatiefnemer Oege Bakker concludeert daaruit dat de PVV-achterban geen behoefte heeft aan politieke discussie binnen de partij. (NRC)

Limburgse jacht op vreemde eekhoorn

Weert. De Limburgse gemeenten Weert en Leudal gaan pallaseekhoorns vangen. De oorspronkelijk uit China afkomstige dieren bedreigen de Nederlandse rode eekhoorn omdat ze hetzelfde voedsel eten. Bewoners klagen bovendien dat de eekhoorn daken, pvc-buizen en kabels kapotknaagt. Enkele pallaseekhoorns ontsnapten in 1998 uit een dierenzaak. Weert en Leudal schatten dat de populatie nu tussen vijftig tot honderd dieren telt. (Novum)