Jammer, net een maandje te laat

A handout picture released by the Scott Polar Research Institute (SPRI) at the University of Cambridge on December 7, 2011 as part of the exhibition at Cambridge university about Captain Scott's polar expedition entitled ?These rough notes and our dead bodies...? and taken sometime between 1910 and 1913 shows members of the British Antarctic Expedition, 1910-13, also known as Terra Nova at the "Ice Cave". Laying bare their dejection and determination, the story of Robert Scott's bid to become the first to reach the South Pole is being told by the men themselves, 100 years on from the ill-fated expedition. Letters, diaries and photographs from the Terra Nova expedition are on show in Britain to mark the centenary of Captain Scott's doomed attempt, many being seen for the first time. AFP PHOTO/ SPRI/ HERBERT PONTING RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ SPRI/ HERBERT PONTING" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE - ONLY FOR USE TO ILLUSTRATE AFP STORY ABOUT THE SCOTT EXHIBITION: Antarctica-Norway-Britain-history-exploration-Scott BY PAUL BARBER
A handout picture released by the Scott Polar Research Institute (SPRI) at the University of Cambridge on December 7, 2011 as part of the exhibition at Cambridge university about Captain Scott's polar expedition entitled ?These rough notes and our dead bodies...? and taken sometime between 1910 and 1913 shows members of the British Antarctic Expedition, 1910-13, also known as Terra Nova at the "Ice Cave". Laying bare their dejection and determination, the story of Robert Scott's bid to become the first to reach the South Pole is being told by the men themselves, 100 years on from the ill-fated expedition. Letters, diaries and photographs from the Terra Nova expedition are on show in Britain to mark the centenary of Captain Scott's doomed attempt, many being seen for the first time. AFP PHOTO/ SPRI/ HERBERT PONTING RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ SPRI/ HERBERT PONTING" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE - ONLY FOR USE TO ILLUSTRATE AFP STORY ABOUT THE SCOTT EXHIBITION: Antarctica-Norway-Britain-history-exploration-Scott BY PAUL BARBER AFP

Op 1 juni 1910 zette de Britse kapitein en ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott koers naar Antarctica, het eiland dat hij als eerste in kaart had gebracht. Hij vertrok uit Londen met de ‘Terra Nova’, een voormalige Schotse walvisvaarder van 800 ton. Aan boord: ruim 60 bemanningsleden, onder wie 33 expeditieleden, 19 pony’s, 33 honden, voedsel en andere voorraden.

De British Antartic Expedition sloeg zijn winterkamp op in Kaap Evans op 4 januari 1911. Een jaar later, op 18 januari 1912, kwam Scott met vier andere expeditieleden aan op de Zuidpool. Daar vond hij een brief van zijn grote rivaal, getekend ‘Roald Amundsen was here’. De Noorse ontdekkingsreiziger was hem 33 dagen voor. Pech! Scotts poging om als eerste de Zuidpool te bereiken was dus mislukt.

Met Scott zelf liep het ook niet goed af. Bijna een jaar later, op 12 november 1912, werd hij met twee van zijn metgezellen en een dagboek gevonden door een reddingsploeg. Doodgevroren in zijn slaapzak, op slechts 17 kilometer van een voedseldepot. De twee andere expeditiegenoten waren al eerder omgekomen.

Op de foto zie je twee nog levende expeditieleden bij de ‘IJsgrot’. De foto is onderdeel van de tentoonstelling These rough notes and our dead bodies... die de Universiteit van Cambridge vorige week, bijna honderd jaar na Scotts gefaalde poging, heeft geopend. Veel van de foto’s zijn nooit eerder aan publiek getoond.