Interactieve kaart met slachtoffers van opstand in Syrië

Kaart met slachtoffers van opstand Syrië. Kaart van The Guardian

President Assad van Syrië ontkent dat zijn leger burgers doodt in een poging de opstand tegen zijn regime neer te slaan. Alleen “een gestoorde man” zou dat volgens hem doen. The Guardian heeft nu in kaart gebracht hoe ‘gestoord’ Assad precies is.

De Britse krant heeft op zijn website met behulp van Google Maps een overzichtskaart samengesteld. Daarop is precies te zien hoeveel burgerslachtoffers er gevallen zijn sinds het begin van de burgerrevolutie begin dit jaar. De teller staat vooralsnog op ruim duizend doden.

Door te klikken op de locaties kan een bezoeker lezen waar en wanneer de moorden plaatsvonden en welk medium er over berichtte.

De kaart van The Guardian is een verzameling van alle berichtgeving over dodelijke slachtoffers in lokale media uit het Midden-Oosten. Voor Westerse journalisten is het bijzonder moeilijk Syrië binnen te komen. Assad houdt de grenzen angstvallig dicht voor internationale verslaggevers.

Verenigde Naties schatten dodental op minimaal vijfduizend

De aantallen op de kaart van het Britse dagblad zijn waarschijnlijk nog aan de voorzichtige kant. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd rapport van de Verenigde Naties. Dat spreekt over ruim vijfduizend burgerdoden.

De VN krijgen hun cijfers van Syrische oppositiegroepen, die hun gegevens weer ontvangen van plaatselijke activisten. De dodencijfers van de VN omvatten burgers en gedeserteerde militairen. Ook gaat het om agenten en militairen die zijn geëxecuteerd omdat ze weigerden op burgers te schieten.

In de aantallen van de VN zijn niet de militairen opgenomen die door de oppositie zijn gedood. Volgens het Syrische regime zijn meer dan duizend militairen en andere leden van de veiligheidsdiensten gedood door “gewapende extremistengroepen” onder de betogers.

Het verschil tussen de cijfers op de kaart van The Guardian en die van de VN toont eens te meer aan hoe moeilijk het zelfs voor regionale media is om goed verslag te doen vanuit Syrië.

Bekijk de link hier.

    • Niels Posthumus