Heeft mijn huisdier last van mijn rook?

Huisdieren van rokers zijn meerokers, schrijft Janette Berends uit Amersfoort. Ze vraagt zich af of meeroken schadelijk is voor onze honden en katten. „En kunnen huisdieren longkanker van het meeroken krijgen?”

Er wordt niet vaak onderzoek naar de effecten van rook op huisdieren gedaan. Toch bevestigt een Amerikaans onderzoek uit 1993 onder 51 honden met longkanker en 83 controlehonden met een andere kanker dat meeroken longkanker kan veroorzaken. Een rokende baas bezorgt zijn hond een 1,6 keer zo grote kans op longkanker als een niet-rokende baas. Overigens bleek de lengte van de neus van invloed op de kans op longkanker: als de roker een kortneuzige soort kiest wordt het risico voor de hond nog eens tweemaal zo groot.

Onder honden is longkanker wel veel zeldzamer dan onder mensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim vier van iedere 100.000 honden longkanker hebben.

Marie-Cécile von Doernberg is specialist chirurgie aan de afdeling KNO van de Faculteit voor Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het zou haar niet verbazen als meeroken inderdaad schadelijk blijkt te zijn voor huisdieren. „Als de patholoog sectie verricht en zwarte verkleuring van de longen tegenkomt, kan dat heel goed te maken hebben met roken thuis.”

Von Doernberg weet ook dat bronchitis, neus- en keelontsteking en allergieën veroorzaakt kunnen worden door rook in huis. „We adviseren eigenaren altijd buiten te roken, als blijkt dat hun huisdieren een van die aandoeningen heeft. Volgen ze ons advies op, dan knapt het dier vaak op.”

Dierenarts Aldo Gouwerik van het WHG dierenziekenhuis in Rotterdam noemt sigarettenrook „een belasting” voor dieren. Zo hebben dieren met klachten aan de luchtwegen en astma erg vaak een rokende baas. „Rokers realiseren zich vaak niet dat zij hun hond of kat tot last kunnen zijn. De vacht van meerokende huisdieren ruikt bijvoorbeeld vaak naar rook. Dat betekent dat het dier geen frisse lucht inademt.”

Gouwerik vindt dat dieren, net als mensen, recht hebben op frisse lucht. „We hebben er voor gezorgd dat mensen steeds beter beschermd worden tegen tweedehands rook. Nu de dieren nog.”

Reinier Kist

    • Reinier Kist