GroenLinks: voor wereld of partij

Voor een betere wereld, of voor een scherpere, groenere, progressievere partij. Dat is, grof geschetst, de keuze waarvoor leden van GroenLinks staan. Op 11 februari volgend jaar kunnen zij zich uitspreken over een nieuwe partijvoorzitter.

De selectiecommissie van GroenLinks presenteerde gisteren de twee overgebleven kandidaten van de elf mensen die zich voor deze functie hadden aangemeld.

Het zijn Heleen Weening (35), fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse gemeenteraad, tevens programmaleider onderzoek bij kennisinstituut Nicis, en Arno Uijlenhoet (42), bestuurslid van GroenLinks in Brabant en zelfstandig adviseur.

Weening zegt in haar motivatie dat zij de actieve GroenLinksers „wil ondersteunen om een betere wereld te realiseren, door de betrokkenheid van onze 27.000 leden te vergroten, de interne partijdemocratie te verbeteren en afdelingen te versterken”.

Uijlenhoet wil als „ondernemende idealist” GroenLinks een scherper profiel geven en er zo „samen met burgers, bedrijven en instellingen een duurzame doorbraakpartij” van maken.

Het voorzitterschap van GroenLinks is een betaalde voltijdfunctie.