Fusieplan omroepen overleeft Kamerdebat

Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) weigert meer concessies te doen aan aspirant-omroepen als Powned en WNL. Wat haar betreft blijven de regels zoals zij heeft voorgesteld: ze moeten per 2014 minimaal 150.000 leden hebben en zich aansluiten bij een grote omroep. Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.

Eerder stelde de minister, na politieke druk van VVD en PVV, de verhoging van de omroepcontributie uit tot na 2014 en bepaalde ze dat omroepen cadeautjes mogen blijven weggeven aan nieuwe leden. Hoewel vooral VVD en PVV openlijk twijfelden of de omroepfusies die de minister afdwingt voldoende besparen en de kwaliteit van de programma’s niet aantasten, kwam het plan van Van Bijsterveldt gisteren geen moment in gevaar. Zowel VVD, SP als PvdA wilde meer zekerheden voor aspiranten, maar Van Bijsterveldt ontraadde alle moties. Dinsdag stemt de Kamer over de mediabegroting.

Martijn van Dam (PvdA) stelde voor een extra, negende plek in het bestel te reserveren voor nieuwe omroepen, of expliciet de mogelijkheid te creëren dat omroepen ook kunnen verdwijnen uit het bestel. De minister vindt dat onwenselijk, net als de suggestie van D66 dat aspiranten zich aansluiten bij ‘taakorganisatie’ NTR. Jasper van Dijk (SP) noemde het plan met de aspiranten „zigzagbeleid”. „Eerst moeten zij zich afzetten tegen de andere omroepen, daarna moeten zij zich aansluiten.” Aspiranten die fuseren, krijgen geen bonus, zoals VARA/BNN, AVRO/TROS en NCRV/KRO die wel krijgen.

Het Kamerdebat ging onder meer over de vraag wat omroepen níét mogen doen met overheidsgeld. Zo mag de AVRO geen subsidie gebruiken om – met Het Parool en RTV Noord-Holland – de Amsterdamse zender AT5 over te nemen. Presentatoren die een boete krijgen omdat zij voor een programma een overtreding begaan – zoals Nicolette Kluyver die aan de noodrem trok voor BNN – moeten die voortaan zelf betalen.