Fed optimistischer over economie en handhaaft beleid

Het gebouw van de Federal Reserve in Washington. Foto AFP / Karen Bleier

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, neemt geen nieuwe stappen om de Amerikaanse economie te stimuleren en liet zich vanavond iets positiever uit over de economie. Dat meldt persbureau Dow Jones.

Wel wees de Fed opnieuw op de ‘significante neerwaartse risico’s’ en herhaalden de beleidsmakers het belangrijkste rentetarief tot zeker medio 2013 zal worden gehandhaafd op het huidige, uitzonderlijk lage tarief van 0% tot 0,25%.

Verbetering Amerikaanse arbeidsmarkt

Toch ziet de Fed enige verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Economische data sinds begin november laten zien dat de economie gematigd groeit, ondanks een duidelijke vertraging van de mondiale economische groei, zei de Fed in een verklaring.

Het Amerikaanse werkloosheidsniveau daalde in november tot 8,6%, het laagste niveau sinds maart 2009. Ook het aantal werkloosheidsaanvragen daalde recentelijk.
Desondanks is de Fed bezorgd dat de economie gehinderd zal worden door hogere belastingen en aanhoudende ontslagen bij de overheid volgend jaar. Ook wordt gevreesd voor de gevolgen van de schuldencrisis in Europa.

In een reactie op het besluit van de Federal Reserve om geen nieuwe maatregelen aan te kondigen gaven de Amerikaanse beurzen vanavond hun winsten uit handen. Rond 20.55 uur noteerde de Dow Jones-index 0,1% hoger op 12.037,17.

    • Lex Boon