Espresso met Hossein Salami

President Barack Obama maakte tijdens een persconferentie in Washington bekend dat de Verenigde Staten het onbemande vliegtuig dat Iran op 4 december neerhaalde terug willen. ‘Grapjas,’ zegt de Iraanse generaal Hossein Salami. ‘Die drone blijft gewoon in Iran. Denk je dat we ’m voor de lol uit de lucht hebben gehaald?’

Foto AFP / Press TV

Drone

President Barack Obama maakte tijdens een persconferentie in Washington bekend dat de Verenigde Staten het onbemande vliegtuig dat Iran op 4 december neerhaalde terug willen. ‘Grapjas,’ zegt de Iraanse generaal Hossein Salami. ‘Die drone blijft gewoon in Iran. Denk je dat we ’m voor de lol uit de lucht hebben gehaald?’ De generaal neemt een slokje espresso. ‘Kijk,’ zegt hij. ‘Als het een atoombom was geweest, dan hadden we ’m meteen teruggeschoten.’ Maar het is een onbemand vliegtuig. ‘En dus kan Amerika fluiten naar zijn drone,’ zegt de generaal. ‘Obama denkt dat hij Martin Luther King is.’ Waarom? ‘Omdat hij droomt van een wereld waarin kleine donkere jongetjes spelen met kleine Iraanse jongetjes en geen ruzie maken over vliegtuigjes.’

Iran heeft gedreigd met een antwoord te komen op de spionage van het Amerikaanse onbemande vliegtuig. Dat antwoord zal niet per se binnen de landsgrenzen van Iran plaatsvinden, liet het semi-staatspersbureau Fars weten. Welke landen heeft Salami in gedachten? ‘Noem me geen Salami!’ zegt de Iraanse generaal. ‘Daar ben ik mijn hele jeugd in Teheran mee gepest.’ Hij neemt nog een slokje espresso. ‘We denken aan Amerika, maar onze atoombom is nog niet af.’ Zou Iran de drone willen ruilen voor hoogverrijkt uranium? De Iraanse generaal knikt gretig met zijn hoofd. ‘Maar ik denk dat Obama dat niet wil. Van ruilen komt huilen.’

    • Ernest van der Kwast