De Jager: nieuwe maatregelen onvermijdelijk

Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister van Financiën Jan Kees de Jager stelt dat het niet de vraag is of er nieuwe maatregelen genomen moet worden, maar in welke mate dit moet gebeuren. Dit zegt hij in een reactie op de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die vandaag zijn verschenen.

Hoe ingrijpend de nieuwe maatregelen zijn zal pas blijken in februari volgend jaar, als de ramingen verschijnen voor het jaar 2013 van het Centraal Planbureau. De Jager laat wel weten dat alle mogelijkheden overwogen zullen worden: “Er zijn geen taboes”.

Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2012 op tot 4,1 procent. In het gedoog- en regeerakkoord heeft het kabinet afgesproken dat wanneer het begrotingstekort boven de 3,7 procent uitkomt, extra bezuinigingen nodig zijn. Nederland bevindt zich momenteel al in een recessie. De werkloosheid loopt op tot 475.000 mensen, wat neerkomt op ruim 5 procent van de beroepsbevolking.

In navolging van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken laat De Jager weten dat de komende tijd economisch gezien niet gemakkelijk wordt. “We voelden het aankomen” laat hij weten.

In een reactie op CPB-directeur Coen Teulings die stelt dat bezuinigingen in een tijd van recessie averechts kan werken laat De Jager weten:

”Je moet op korte termijn laten zien dat het je menens is. Je kunt niet alles doorschuiven naar de toekomst.”

    • Annemarie Coevert