Concurrent of lokeend?

Wie rijk wil blijven in Rusland, moet doen wat het Kremlin wil. Nu wil oligarch Prochorov Poetin uitdagen bij de verkiezingen. Het riekt naar een opzetje.

Russian billionaire Mikhail Prokhorov looks on during a news conference in Moscow December 12, 2011. Prokhorov announced on Monday his intention to run for president during the March 2012 election. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS HEADSHOT)
Russian billionaire Mikhail Prokhorov looks on during a news conference in Moscow December 12, 2011. Prokhorov announced on Monday his intention to run for president during the March 2012 election. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS HEADSHOT) REUTERS

Is Michail Prochorov een comebackkid of een lokeend van het Kremlin? Die vraag stelt iedereen zich nu de boomlange oligarch (46 jaar, vrijgezel, 18 miljard dollar) zich gisteren op de valreep kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen van maart 2012. Als het lukt om op tijd de twee miljoen handtekeningen te vergaren die zijn kandidatuur moeten ondersteunen, is hij op het eerste gezicht de enige serieuze concurrent van Vladimir Poetin.

Het is allemaal nep, zeggen Prochorovs critici. Volgens analistStanislav Belkovski wordt hij door het Kremlin ingezet om de deelnemers aan het protest van zaterdag gerust te stellen en het uiteindelijk af te leggen tegen Poetin. Niet voor niets manifesteert Prochorov zich als de ‘kampioen van de middenklasse’.

Het is een ongeschreven wet dat iedere oligarch moet doen wat het Kremlin wil, omdat hij anders in ongenade kan vallen, zoals olietycoon Michail Chodorkovski is overkomen. Daarom werd Prochorov afgelopen zomer ook al door het Kremlin naar voren geschoven om de ingesukkelde zakenliedenpartij Pravoje Delo (Rechtse Zaak) nieuw leven in te blazen. Maar toen hij serieuze politieke ambities ontvouwde en zei premier te willen worden, werd hij onmiddellijk uit de partij gewerkt.

In zijn naïviteit zei hij toen zich te zullen beklagen bij Poetin en Medvedev, wat nooit is gebeurd.

Prochorov is een geniale nerd, die tijdens de privatiseringsgolf van staatsbedrijven in de jaren negentig dankzij goede contacten met de regering van president Jeltsin in korte tijd schatrijk werd.

In 1995 sloeg hij zijn grote slag met de verwerving van Norilsk Nickel, dat onder zijn leiding de grootste nikkel- en palladiumproducent ter wereld werd. Al gauw was hij de derde rijkste man van Rusland. Via beheermaatschappij Onexim bestuurt hij een imperium. Daarnaast leefde hij zijn hobby, basketbal, uit door in 2010 de club New Jersey Nets te kopen en is hij een van de weinige mecenassen onder de oligarchen.

Vrouwen zijn een andere vrijetijdsbesteding. In het sjieke Franse skioord Courchevel werd hij in de kerstdagen van 2007 gearresteerd, omdat hij prostituees voor zijn gasten zou hebben geregeld. Na vier dagen liet de politie hem vrij. Twee jaar later nam Prochorov wraak door alle hotels en chalets in het skioord af te huren, zonder dat er iemand verscheen. De plaatselijke horeca leed een miljoenenstrop.

Michel Krielaars

    • Michel Krielaars