Cendrillon in De Munt vol speelse tover

Cendrillon. J. Massenet o.l.v. A. Altinoglu. 11/12 De Munt, Brussel. T/m 29/12. Radio Klara 17/12 20 uur. ****

Sprookjes zijn geen werkelijkheid maar dromen, en dromen zijn bedrog. Maar bij Massenets Cendrillon (1899) in de Brusselse Muntopera worden de dromen van Assepoester toch sprookjesachtig werkelijkheid.

Bij Massenet verglijdt droom in realiteit: Assepoester wordt teruggevonden door haar droomprins en samen leven ze nog lang en gelukkig.

Feeërieke betovering, overweldigende vervoering, roerende treurigheid en voldoening bij de goede afloop – het is er allemaal in deze fraaie, speelse coproductie met de opera’s van Londen, Barcelona en Lille. Regisseur Laurent Pelly is een meester in het creëren van empathie, dat bewees hij vorig jaar in Brussel met Massenets Don Quichotte, waarin de dolende ridder van de droevige figuur werd gerehabiliteerd tot goedwillend heer met moreel gelijk.

Het verhaal treedt naar voren als omgeslagen pagina’s uit een sprookjesboek: de koets met paarden, een sterrenhemel, het bal bij de prins. Tegelijk mengt Pelly het sociaal realisme van Upstairs Downstairs met de Franse komedie vol deuren.

Er zijn twee casts voor de hoofdrollen. Rinat Shaham (Cendrillon) en Frédéric Antoun (prins) vormen een ideaal stel.

Het fenomenale zingen van de fee (Eglise Gutiérrez) is pure magie.

    • Kasper Jansen