Canada stapt als eerste land uit het Kyoto-verdrag. Het land ziet het nut van het verdrag niet in, zolang grote vervuilers als de Verenigde Staten en China het verdrag niet ondertekenen.
Dat maakte de Canadese minister van Milieu Peter Kent vannacht bekend, een dag na de moeizame klimaattop in Durban.
“Het is nu duidelijk dat Kyoto niet een wereldwijde oplossing kan zijn voor klimaatverandering. Het is eerder een obstakel.” - Kent
Het Kyoto-verdrag werd in 1997 gesloten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Canada’s vorige liberale regering tekende het akkoord, maar deed er weinig aan om het te implementeren. De conservatieve regering onder leiding van premier Stephen Harper heeft het verdrag nooit omarmd. Door uit het verdrag te stappen ontloopt Canada een flinke boete, omdat het land niet aan de doelstellingen kan voldoen.
Op de klimaattop in Zuid-Afrika werd zondag een mager akkoord bereikt. Landen moeten actie ondernemen om hun broeikasgasuitstoot te reduceren. Maar harde afspraken om dat te bereiken bleven uit. Op de top is overeengekomen dat nieuwe onderhandelingen een nieuw klimaatverdrag moeten opleveren dat uiterlijk in 2020 in werking treedt.
Was de klimaattop een succes? Wij vroegen het NRC-klimaatredacteur Paul Luttikhuis.