Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Canada stapt als eerste land uit Kyoto-verdrag

Canada's Environment Minister Peter Kent leaves after announcing that Canada will formally withdraw from the Kyoto protocol on climate change, on Parliament Hill in Ottawa December 12, 2011. Canada will become the first country to formally withdraw from Kyoto, which it says is badly flawed because it does not cover all major emitters of greenhouse gasses, notably the United States and China. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: POLITICS ENVIRONMENT)
Canada's Environment Minister Peter Kent leaves after announcing that Canada will formally withdraw from the Kyoto protocol on climate change, on Parliament Hill in Ottawa December 12, 2011. Canada will become the first country to formally withdraw from Kyoto, which it says is badly flawed because it does not cover all major emitters of greenhouse gasses, notably the United States and China. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: POLITICS ENVIRONMENT) De Canadese minister van Milieu Peter Kent vertrekt nadat hij heeft bekendgemaakt dat Canada zich terugtrekt uit Kyoto. Foto Reuters / Chris Wattie

Canada stapt als eerste land uit het Kyoto-verdrag. Het land ziet het nut van het verdrag niet in, zolang grote vervuilers als de Verenigde Staten en China het verdrag niet ondertekenen.

Dat maakte de Canadese minister van Milieu Peter Kent vannacht bekend, een dag na de moeizame klimaattop in Durban.

“Het is nu duidelijk dat Kyoto niet een wereldwijde oplossing kan zijn voor klimaatverandering. Het is eerder een obstakel.” - Kent

Het Kyoto-verdrag werd in 1997 gesloten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Canada’s vorige liberale regering tekende het akkoord, maar deed er weinig aan om het te implementeren. De conservatieve regering onder leiding van premier Stephen Harper heeft het verdrag nooit omarmd. Door uit het verdrag te stappen ontloopt Canada een flinke boete, omdat het land niet aan de doelstellingen kan voldoen.

Op de klimaattop in Zuid-Afrika werd zondag een mager akkoord bereikt. Landen moeten actie ondernemen om hun broeikasgasuitstoot te reduceren. Maar harde afspraken om dat te bereiken bleven uit. Op de top is overeengekomen dat nieuwe onderhandelingen een nieuw klimaatverdrag moeten opleveren dat uiterlijk in 2020 in werking treedt.

Was de klimaattop een succes? Wij vroegen het NRC-klimaatredacteur Paul Luttikhuis.