Barroso: eisen Groot-Brittannië bedreigden interne markt

Het verzoek van het Verenigd Koninkrijk voor een speciale behandeling voor financiële diensten op de EU-top van vorige week zou de interne markt hebben geschaad. Dat zei de Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso in een toespraak in het Europees Parlement.

EU Commission President Jose Manuel Barroso addresses members of parliament during a debate on the efforts of heads of state and governments to agree measures to overcome the crisis at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on December 13, 2011. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
EU Commission President Jose Manuel Barroso addresses members of parliament during a debate on the efforts of heads of state and governments to agree measures to overcome the crisis at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on December 13, 2011. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN Volgens Barroso waren de eisen van Groot-Brittannië schadelijk voor de interne markt. Foto AFP / Frederick Florin

Het verzoek van Groot-Brittannië voor een speciale behandeling voor financiële diensten op de EU-top van vorige week zou de interne markt hebben geschaad. Dat zei de Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso in een toespraak tot het Europees Parlement.

Barroso:

“Groot-Brittannië vroeg, in ruil voor steun, om een ​​specifiek protocol inzake financiële diensten, dat, zoals voorgesteld, een risico vormt voor de integriteit van de interne markt. Dat maakte een compromis onmogelijk.”

Het akkoord dat nu is gesloten door 26 EU-landen zal op zichzelf niet genoeg zijn, voegde Barroso toe. De lidstaten staan ook voor de taak om de economische groei en de werkgelegenheid te herstellen.

In een onrustig Lagerhuis verdedigde de Britse premier David Cameron gisteren zijn besluit om een veto te gebruiken tijdens de EU-top vorige week. Volgens Cameron ging hij vrijdag naar de top in Brussel in het belang van zijn land, hij maakt daarom ook geen “excuses” voor het feit dat hij daar vroeg om bepaalde garanties die de belangen van de Britse zakenwereld zouden behartigen. Omdat hij deze niet kreeg weigerde hij deel te nemen aan het nieuwe verdrag.

Cameron benadrukte in het Lagerhuis het feit dat Groot-Brittannië een “volledig lid” is en blijft van de Europese Unie omdat dit “vitaal” is voor de Britse belangen.

De Britse vice-premier Nick Clegg zei zondag “zeer teleurgesteld” te zijn over de uitkomsten van de EU-top. Hij vreest dat Cameron met zijn veto Groot-Brittannië dreigt te isoleren van Europa.

    • Marije Willems