Banken beginnen uitverkoop door hoge kapitaaleis

Europese banken zetten momenteel op grote schaal hun winstgevende onderdelen in de etalage. De Spaanse Banco Santander verkocht vorige week al haar Colombiaanse tak terwijl ook de Belgische KBC en de Deutsche Bank zich genoodzaakt zien winstgevende onderdelen af te stoten om op 1 juli 2012 te kunnen voldoen aan de nieuwe kapitaaleisen van de Europese Bankenautoriteit (EBA).

Vorige week presenteerde de EBA de resultaten van een onderzoek naar de kapitaalpositie van alle grote Europese Banken. In totaal moeten 72 Europese banken 114 miljard euro ophalen om aan een kapitaalratio te voldoen. De EBA wil dat banken halverwege volgend jaar de dekking van hun uitgeleende kapitaal hebben verhoogd tot negen procent.

Nieuwe aandelenuitgiftes zijn voor de Europese banken geen optie omdat de waardering van bankaandelen op de beurs heel laag is. Daarom proberen banken nu op andere manieren aan kapitaal te komen.

De Spaanse Banco Santander heeft 5,2 miljard euro nodig. Daarom verkocht ze vorige week voor 1,16 miljard euro haar Colombiaanse investeringen aan de Chileense Corbanca. De Deutsche Bank overweegt om het grootste deel van haar vermogensbeheertak in de etalage te zetten.

Investeerders vrezen voor de gevolgen van de gedwongen verkoop van winstgevende onderdelen. Banken zullen zich meer moeten gaan richten op hun eigen regio, die op de rand van een recessie verkeren. Dat kan op termijn grote gevolgen hebben voor de winstgevendheid.

Gisteren doken er ook geruchten op over de op handen zijnde nationalisatie van de Duitse Commerzbank. De op twee na grootste bank van Duitsland heeft 5,3 miljard euro nodig. Bronnen rondom de Commerzbank meldden gisteren dat met de Duitse regering onderhandeld wordt over een mogelijke kapitaalinjectie.

De bank, die al voor 25 procent in handen is van de Duitse staat, zou overwegen om risicovolle bezittingen van bedrijfsonderdeel Eurohypo onder te brengen in het Duitse noodfonds voor de bankensector SoFFin. Het Duitse ministerie van Financiën ontkende dat gisteren.