Al-Qaeda toont weer foto van ontvoerde Nederlander

Op een Islamitische website zijn foto’s verschenen van de vijf Europeanen die eind november in Mali werden ontvoerd. Een van hen is een Nederlander. Het zou gaan om twee foto’s, waarin de vijf - ogenschijnlijk in goede gezondheid - worden omringd door gemaskerde mannen die geweren vasthouden.

Dat schrijft persbureau Reuters, dat echter niet noemt waar de foto’s te zien zijn.

Op 24 november werden twee Fransen ontvoerd in de stad Hombori en de dag daarna volgden drie Europeanen: een Nederlander, een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort. Zij werden in de Malinese stad Timboektoe ontvoerd nadat gewapende mannen een restaurant waren binnengevallen. Een Duitser die weigerde in de gereed staande auto te stappen, werd ter plekke doodgeschoten.

Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM), een tak van Al-Qaeda, eiste op 8 december de ontvoering van de vijf op. De ontvoering van de Fransen zou zich volgens hun verklaring richten tegen de “herhaalde agressie van Frankrijk tegen de islamitische landen van de Sahel”. De plek van de ontvoering, Mali, werd gekozen om druk te zetten op de Malinese president Amadou Toure, die “onder druk van Frankrijk en de Verenigde Staten” strijdt tegen AQIM.

Eerder werden ook al foto’s vrijgegeven van de ontvoerde Europeanen. We hebben de pagina waar de nieuwe foto’s op zouden staan nog niet gevonden.

    • Peter Zantingh