Zwemploeg zonder EK- medailles

Elf jaar geleden was het voor het laatst voorgekomen: een Europees kampioenschap kortebaan zonder medailles voor de Nederlandse zwemmers. Na de EK in de Spaanse stad Sevilla in 2000 ging de Nederlandse zwemploeg altijd wel met meerdere medailles naar huis. Vorig jaar in Eindhoven wonnen de zwemmers er nog 22.

Maar op de EK kortebaan in de Poolse stad Szezcin haalden de jonge en onervaren Nederlandse zwemmers het podium niet. Op de slotdag eindigde zowel Rieneke Terink als Joost Reijns in de finales van de 200 meter vrije slag gisteren bij de vrouwen en de mannen op de vijfde plaats. Uiteindelijk kwam Joeri Verlinden vrijdag nog het dichtst in de buurt van een medaille: hij werd vierde op de 100 meter vlinderslag, op 0,13 seconde van de derde plaats. De vrouwenestafetteploeg eindigde op de 4x50 meter vrij ook als vierde.

Topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis vonden de EK in Polen niet passen in hun voorbereiding op de Spelen in Londen.